Ostavinske postupke od 9. januara vode notari

27.04.2015. 12:11 / Izvor: Fena
Ostavinske postupke od  9. januara vode notari

Novi Zakon o nasljeđivanju u Federaciji BiH, kao kodifikovan propis koji je objedinio materijalno-pravne odredbe nasljednog prava i postupak, počeo se primjenjivati od 9. januara, a prema odredbama tog zakona, ostavinske postupke vode notari kao povjerenici sudova.

Novi Zakon o nasljeđivanju u Federaciji BiH, kao kodifikovan propis koji je objedinio materijalno-pravne odredbe nasljednog prava i postupak, počeo se primjenjivati od 9. januara, a prema odredbama tog zakona, ostavinske postupke vode notari kao povjerenici sudova.

Kako je Feni kazala predsjednica Notarske komore Federacije BiH Merdžana Škaljić, novim zakonom predviđeno je da općinski sudovi sve ostavinske predmete u kojima još nije poduzeta nijedna procesna radnja dostavljaju notarima i to s područja nadležnosti određenog općinskog suda. 

Situacija u pogledu distribucije predmeta različita je od suda do suda, jer su neki odmah počeli dostavljati spise, dok su drugi kasnili usljed vremena potrebnog za donošenje određenih podzakonskih akata za postupanje.

"Notar kada zaprimi predmet poduzima iste one radnje koje je ranije poduzimao sudija, šalje poziv strankama prema podacima iz spisa i zakazuje ročište za naredni mjesec dana. Notar stupa u kontakt, čak i telefonski, sa strankama radi omogućavanja da svi pristupe na jedno ročište i da kompletiraju dokumentaciju", pojašnjava Škaljić.

Prema dosadašnjim pokazateljima, notari su već obradili značajan broj predmeta, ali je ostao "stari" problem koji se tiče nepreciznog popunjavanja smrtnih listova od matičnih ureda, tako da se, nerijetko, dešava da su podaci o nasljednicima nepotpuni, jer je dosta bh. građana raseljeno po svijetu, te nema potpunih adresa.

Škaljić precizira da se u tim slučajevima, a u skladu s određenim zakonskim odredbama, stranka/nasljednik mora pozvati putem službenih novina, ukoliko je adresa nepoznata, te sačekati godinu dana da se on (nasljednik) javi.

Usto, navodi da notar u tim slučajevima nastoji putem rodbine "doći" do adresa i podataka kako bi što racionalnije i što prije obavio određeni ostavinski postupak.

"Predmet se, kada je završen, vraća sudu. Notar službenim putem, izravno pravomoćno rješenje dostavlja zemljišnim knjigama, katastru nekretnina i poreznoj upravi, tako da to ide vrlo efikasno", ističe predsjednica Notarske komore FBiH.

Po njenim riječima, notar naplaćuje nagradu/naknadu troškova koju je propisao federalni ministar pravde, a u međuvremenu, su inicirane izmjene propisa u tom pogledu, s obzirom na to da se svi nasljednici moraju dovesti u isti položaj, te da se ta nagrada mora određivati prema vrijednosti naslijeđene imovine.

Prema važećem rješenju, nasljednici prvog nasljednog reda plaćaju notaru nagradu u iznosu od 50 KM (plus PDV i poštarina), bez obzira na broj ročišta, vrijednost imovine i broj nasljednika.

Komentirajući upit u vezi reakcijama građana u vezi s novim načinom rješavanja ostavinskih postupaka, Škaljić navodi da su građani zadovoljni i da ne kriju oduševljenje, ponajprije činjenicom da notari "servis" vođenja ostavinskog postupka okonča za nepuni mjesec dana, te poziva stranke i objedinjuje na jednom ročištu, odnosno pribavlja dokumentaciju po službenoj dužnosti i šalje zemljišnim knjigama na provođenje.

Najavila je, istovremeno, da će Notarska komora FBiH od 26. maja uspostaviti i voditi registar testamenata za cijelu FBiH, tako da će na jednom mjestu pohranjivati činjenice o tome da li je neki ostavilac za života sačinio testament, da li je taj testament proglašen i gdje se nalazi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti