Ogroman interes dijaspore za pokretanje firmi u BiH

27.05.2015. 08:31 / Izvor: eKapija.ba
Ogroman interes dijaspore za pokretanje firmi u BiH

Fokus seminara bio je na mogućnostima za ljude iz BiH koji žive i rade u Švedskoj da etabliraju preduzeća u BiH i na taj način doprinesu ekonomskom razvoju BiH.

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine učestvovala je na seminaru "Dijaspora – ključ bosankohercegovačkog ekonomskog razvoja" koji je održan u Štokholmu u organizaciji APU mreže (akademici, poduzetnici i umjetnici), a u saradnji sa švedskom Ambasadom u BiH, SEEB-om, Geteborškim univerzitetom i Trgovinskom komorom iz Štokholma.

Fokus seminara bio je na mogućnostima za ljude iz BiH koji žive i rade u Švedskoj da etabliraju preduzeća u BiH i na taj način doprinesu ekonomskom razvoju BiH.

Naglašeno je da je interes za etabliranje firmi u BiH u dijaspori veliki te da u BiH već postoje firme iz dijaspore koje bilježe dobre ekonomske rezultate kao što su  "Zinkteknik" u Mostaru , "Nirbo" u Jajcu, "Prostor" u Sarajevu i niz drugih.

Istaknut je problem koji imaju firme koje investiraju u BiH, a koji se odnosi na kvalifikaciju radne snage.

"Firme koja investiraju kapital u Bosnu i Hercegovinu često se sreću sa problemom kvalifikovane radne snage zbog ćega moraju edukovati personal. Ovo je posebno značajno na polju razvoja intelektualnog kapitala i prenosa znanja iz oblasti nauke i najnovijih tehnologija", rečeno je tokom seminara.

Predloženo je da Ministarstvo vanjskih poslova BiH preko bh. ambasada u inostranstvu pokaže proaktivniji odnos prema trgovinskim komorama zemalja u kojima djeluju.

"Za uspjeh nabh. tržištu dijaspora treba biti spremna da preuzme odgovarajuće rizike, pokaže strpljenje i kreativnost u poslovnim projektima. Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine ohrabruje sve građane u dijaspori koji žele etablirati svoje firme ili inostrana dioničarska društva u Bosni i Hercegovini da to i učine jer postoji veliki potencijal i poreski stimulansi države. To pokazuje i iskustvo već etabliranih preduzeća iz dijaspore", saopćeno je iz Stranke dijaspore BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti