Održana konferencija Mikrografije: Bespapirno poslovanje je naša budućnost

23.04.2014. 11:55 / Izvor: eKapija.ba
Održana konferencija Mikrografije: Bespapirno poslovanje je naša budućnost
OTVORI GALERIJU

Prvu prezentaciju je održao Boštjan Goberc iz Mikrografije koji je pričao o prednostima elektronskog upravljanja dokumentima, kao što su: centralni nadzor, optimizacija troškova, revizija sigurnosti...

Danas je u hotelu Terme u Sarajevu održana konferencija o bespapirnom poslovanju u organizaciji kompanije Mikrografija d.o.o. Sarajevo, koja je među vodećim integratorima rješenja na području arhiviranja, digitalizacije građe i uvođenja DMS rješenja u JI Evropi. Inače, radi se o međunarodnoj konsultantskoj, razvojno orijentisanoj kompaniji koja već šest godina pruža usluge upravljanja dokumentima i na bh. tržištu.

Prvu prezentaciju je održao Boštjan Goberc iz Mikrografije koji je govorio o prednostima elektronskog upravljanja dokumentima, kao što su: centralni nadzor, optimizacija troškova, revizija sigurnosti...

"Danas se sve više bavimo automatizacijom poslovanja, pa tako i Mikrografija. Naš posao se sa jedne strane zasniva na upravljanju dokumentima, a sa druge strane interakcijom sa kupcima. Veliki problem u firmama predstavlja kako razvrstati dokumente koji pristižu, kako postaviti pravila, tipizirati dokumente i staviti ih na odgovarajuće mjesto. Ako je taj proces jasno definiran, proces arhiviranja će se bržo završiti. Naša firma nudi cjelovit arhivski sistem", kazao je Goberc.

On je naveo i neke prednosti procesa digitalizacije kao što su centralni nadzor i centralni pristup, veća efikasnost, mogućnost traženja po sadržaju dokumenta. U arhiviranju i sortiranju arhivske građe pomaže im platforma Easy softver, koji dolazi od vodećeg njemačkog proizvođača DMS rješenja.

Nakon njega prezentaciju je održao i Peter Verščaj iz Mikrografije koji je govorio na temu: "Rješenja za brzo poslovanje: bespapirno poslovanje i pohrana dokumenata u sigurnu e-arhivu".

"MDocs je platoforma na kojoj su postavljeni moduli upravljanja dokumentima i arhivom. Arhiva može biti u firmama ili u cloudu. Prvi modul je mMail, koji je podrška upravljanju ulaznom i izlaznom poštom. Zatim imamo modul upravljanje i likvidacija računa, upravljanje i održavanje ugovora, upravljanje i validacija narudžbenih naloga, upravljanje odsutnosti", naveo je Verščaj.

Elvedin Čobo, RMU Kakanj prisutnim je nešto više rekao o Digitalizaciji kadrovske dokumentacije za brže i jeftinije rukovanje sa kadrovskim dokumentima budući da su oni jedni od korisnika usluga Mikrografije.

"Mi smo prvi rudnik koji je digitalno opremio naše jame i spustili čak i kamere u jame. Digitalizacija dokumenata nam je bila potrebna zbog zaštite i sigurnosti podataka, ali željeli smo i olakšati dostupnost podataka radi učestale upotrebe. Naša arhiva je bila u veoma lošem stanju, a vlaga je prijetila da uništi svu dokumentaciju. Sklopili smo ugovor sa Mikrografijom, a oni su prvo očistili dokumente, zatim sortirali i na kraju skenirali, tako da je naša dokumentacija spašena", kazao je Čobo.

Amra Šuman iz Mikrografije je pričala o optičkom prepoznavanju znakova sa tehnologijom koja pruža mogućnost inteligentnog čitanja riječi. On ja prisutne uputila i u softver Abby Flexi Capture koji omogućava automatsko prepoznavanje podataka iz višestraničnih dokumenata.

Siniša Domazet, Arhiv BiH održao je prezentaciju na temu "Vatra, voda i arhivska građa" gdje se osvrnuo na dešavanja koja su se desila 7. februara kada je uništen dio Arhiva BiH.

U nastavku konferencije izlaganje su imali Salem Šabić, Univerzitet "VITEZ" - Digitalizacija i OCR studentskih testova, Tadej Vozelj, Mikrografija  - Fizičko arhiviranje građe ili digitalizacija – prioritet u brzom  pristupu informacijama, Peter Verščaj, Mikrografija - Informatizacija bankarskog procesa  (kredit, izvršenja).

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti