Odgovor na poplave: Niko ne zna koliko novca je uloženo

28.11.2014. 08:09 / Izvor: TVSA
Odgovor na poplave: Niko ne zna koliko novca je uloženo

Naučene lekcije iz prirodne nesreće ne bi smjele ostati u ladicama kabineta već istinski pretočene u mjerljive akcije. Istaknuto je ovo na međunarodnoj radionici o naučenim lekcijama Odgovor na poplave – BiH 2014.

Naučene lekcije iz prirodne nesreće ne bi smjele ostati u ladicama kabineta već istinski pretočene u mjerljive akcije. Istaknuto je ovo na međunarodnoj radionici o naučenim lekcijama Odgovor na poplave – BiH 2014. Učestvuju predstavnici 21 države koje su snagama zaštite i spašavanja i humanitarnom robom pomogli Bosni i Hercegovini tokom poplava u maju. Organizirali su je Ministarstvo sigurnosti BiH, NATO Štab u Sarajevu i Briselu.

Iz NATO Štaba navode kako je njima preneseno da je situacija bolja nego što ustavari jeste.

Ako obnova nije problem, postavlja se pitanje, šta je? Pokazalo se! Država nije bila spremna za ovakvu vrstu elementarne nepogode. Utjeha nadležnim je što, kako kažu, ne bi bile ni mnogo bogatije zemlje. Općinske službe CZ bile su najslabija karika.

BiH se još bavi identificiranjem problema, ističu iz NATO Štaba. Kažu, lekcije su naučene, ali ne smiju biti zaboravljene. Treba ih pretvoriti u prave akcije.

Razmjere ovogodišnje prirodne katastrofe su potvrdile da se država često ne može sama nositi s posljedicama. Zbog toga je neophodna saradnja s prvim susjedima i drugim državama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti