Odgađa se konkurs za izbor popisnog osoblja

25.06.2013. 12:48 / Izvor: eKapija.ba
Odgađa se konkurs za izbor popisnog osoblja

Konkurs za popisivače i instruktore na nivou općina i gradova, koji je trebao biti objavljen 27. 6. 2013. godine, na zahtjev nekih općina, odgađa se do 5. jula.

Konkurs za  popisivače i instruktore na nivou općina i gradova, koji je trebao biti objavljen 27. 6. 2013. godine, na zahtjev nekih općina, odgađa se do 5.  jula, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, konkurs za popisivače i instruktore na lokalnom nivou raspisuju općinske/gradske Popisne komisije, koje su općine i gradovi trebali formirati zaključno sa 21. 6. 2013. godine.

Dio općina koje nisu uspjele formirati lokalne Popisne komisije, zatražile su pomjeranje datuma objave Konkursa za izbor popisivača i instruktora na lokalnom nivou. Agencije za statistiku BiH odobrila im je dodatni rok, do 5. 7. 2013. godine, da završe svoje obaveze, sa ciljem da se ispoštuju zakonske odredbe i kriteriji definisani u „Proceduri za izbor popisnih organa i osoblja“ koje će biti angažovano u Popisu. Izbor svih kandidata mora biti jedinstven i transparentan na prostoru cijele BiH.

Ukoliko općine ne formiraju Popisne komisije i ukoliko se Konkurs ne objavi u dodatnom roku, iz Agencije za statistiku BiH su naglasili da ne mogu preuzeti odgovornost za taj propust.

Građani Bosne i Hercegovine će, na vrijeme, biti obaviješteni o novom datumu objavljivanja Konkursa za izbor općinskih/gradskih popisivača i instruktora.

Da podsjetimo,  na lokalnom nivou biće angažovano 625 članova Popisnih komisija lokalne samouprave, 2.464 općinskih instruktora i 18.879 popisivača.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti