Novi studijski program: Tekstilno inžinjerstvo i dizajn

15.09.2014. 08:37 / Izvor: eKapija.ba
Novi studijski program: Tekstilno inžinjerstvo i dizajn

Fakultet za tehničke studije u Travniku organizira i dodiplomski studij Tekstilnog inžinjerstva i dizajna s mjestom izvođenja u svojim prostorijama u Travniku.

Fakultet za tehničke studije u Travniku organizira i izvodi dodiplomske i diplomske univerzitetske studije po bolonjskom principu studiranja, te od ove godine i poslijediplomske naučne studije. Od ove akademske godine, Fakultet također organizira i dodiplomski studij Tekstilnog inžinjerstva i dizajna s mjestom izvođenja u svojim prostorijama u Travniku.

Studijski program Tekstilno inžinjerstvo i dizajn na Fakultetu za tehničke studije u zasnivat će se na suvremenim naučnim spoznajama o tekstilu i tekstilnim tehnologijama, na novim dostignućima u praćenju trendova modnog dizajna u svijetu te na razvijanju osobnog i prepoznatljivog kreativnog izričaja pojedinca. Predviđeno je da ovaj studijski program bude prilagođen novim trendovima jer tekstilna industrija bilježi izniman trend automatizacije, prodor novih vlakana i materijala i nanotehnoloških inovacija. Znanja iz osnovnih inženjerskih i prirodno-naučnih kolegija te poznavanje vrhunske tehnologije potrebne za razvoj savremenih materijala omogućit će  daljnje usavršavanje II I III ciklusu (diplomskom i poslijediplomskom studiju). Program se također temelji na stjecanju znanja i razvijanju odgovornosti prema svemu što je označeno kao zahtjev održivog razvoja, prema zaštiti okoliša, razumnom trošenju materijalnih i energetskih resursa...

Ovaj studijski program je dinamičan i kreativan,  a omogućit će studentima istraživanje svih aspekata odjeće od dizajna do realizacije, kao i kompleksnost cijelog postupka nastanka odjevnog predmeta.

U perspektivi daljnjeg razvoja i značaju tekstilne i odjevne industrije, dizajna tekstila i odjeće, Fakultet za tehničke studije organiziranjem ovog studijskog programa  doprinosi educiranju stručnjaka-tehnologa i dizajnera kod nas i u regionu.

Trajanje studija je izvedeno u skladu s Bolonjskim procesima:
• I ciklus studija - dodiplomski studij – 6 semestara – 180 ECTS boda
• II ciklus studija - diplomski/magistarski studij – 4 semestra – 120 ECTS boda

Stjecanje zvanja nakon završenog studija (studij 3+2):

  • Završetkom prvog ciklusa i ostavrenih 180 ECTS kredita, studenti stječu zvanje baccalaureat / bachelor tehničkih nauka, studijski program Tekstilno inžinjerstvo i dizajn.
  • Završetkom drugog ciklusa i ostavrenih 120 ECTS kredita što uz I ciklus studija iznosi 300 ECTS kredita, studenti stječu zvanje magistar tehničkih nauka, studijski program Tekstilno inžinjerstvo i dizajn.

Uslovi upisa na studij

Na dodiplomski studij Tekstilno inžinjerstvo i dizajn mogu se upisati osobe koje su završile odgovarajuće četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje te zadovoljile uslove prijemnog postupka u skladu sa odredbama konkursa za upis koji Univerzitet u Travniku objavljuje u javnim glasilima. Prijemni postupak se organizira kroz individualni informativni intervju sa kandidatima usmjeren na opće obrazovanje i sklonosti prema odabranom studijskom programu.

Više informacija na linku/poveznici: http://www.fts.ba/studij-i-smjerovi/dodiplomski-studij/novi-program/tekstilno-ininjerstvo-i-dizajn

Ili pozivom na telefon: 030/540-876; mob: 061/225-299

U kontekstu naprijed kazanog, a ukaže li se potreba za dodatnim informacijama o novom studijskom smjeru, Ured za promotivnu kampanju Fakulteta za tehničke studije na vaš zahtjev će organizirati promotivnu prezentaciju u vašem poslovnom okruženju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti