Novi hrvatski izum: Pametni kišobrani traženi u svijetu

02.03.2015. 08:42 / Izvor: Dnevni list
Novi hrvatski izum: Pametni kišobrani traženi u svijetu

U praksi je pametni kišobran zamišljen na sljedeći način: ulazite u kafić, naručite piće, odlazite iz kafića i ostavljate kišobran. Poenta je u tome što je u kišobran ugrađen bluetooth uređaj, te aplikacija odmah šalje poruku i upozorava vlasnika da je ostavio kišobran.

Hrvatski grad Rijeka postao je jedan od kišovitijih gradova Europe, te su zbog toga građani ovog grada došli na ideju da izmisle pametni kišobran. U praksi je pametni kišobran zamišljen na sljedeći način: ulazite u kafić, naručite piće, odlazite iz kafića i ostavljate kišobran.

Poenta je u tome što je u kišobran ugrađen bluetooth uređaj, te aplikacija odmah šalje poruku i upozorava vlasnika da je ostavio kišobran. ”Reakcije građana su odlične jer na ovaj način rješavamo problem s kojim se ljudi redovno susreću, a to je gubitak kišobrana”, kazao je Goran Čandrlić.

Prilikom izgradnje pametnog kišobrana, Riječani su imali u vidu i jaku buru koja je česta u njihovom gradu, te su ugradili i zglobove koji spriječavaju da vjetar slomi kišobran. Osim što je izmišljen i proizveden u Hrvatskoj, popularnost kišobrana raste iz dana u dan pa je već prodan u 27 zemalja i 105 gradova diljem svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti