Nova isporuka Jaffa-Komerca: Jabuke iz Blagaja na tržištu Jordana

30.01.2014. 10:10 / Izvor: eKapija.ba
Nova isporuka Jaffa-Komerca: Jabuke iz Blagaja na tržištu Jordana
OTVORI GALERIJU

Na policama supermarketa u Jordanu naći će se jabuke iz BiH, zahvaljujući izvozu Jaffa komerca iz Blagaja koja je i ove godine otpremila u ovu daleku zemlju dva kontejnera, odnosno 40 tona jabuka.

Na policama supermarketa u Jordanu naći će se jabuke iz BiH, zahvaljujući izvozu firme Jaffa komerc iz Blagaja koja je i ove godine otpremila u ovu daleku zemlju dva kontejnera, odnosno 40 tona jabuka.

"Isporuka je otišla jučer, čime smo  još jednom potvrdili da kvalitetan GlobalGAP certificiran proizvod  mora naći svoje mjesto i van BiH", kazao je za naš portal Nedim Badžak, zamjenik direktora Jaffa-Komerca.

Inače, ovo nije prva Jaffina isporuka u Jordan. Prema Badžakovim riječima, i prošle su godine imali isporuku od 40 tona, dok je za narednu sedmicu planirana još jedna isporuka od 40 tona.

Kako kaže, saradnju sa firmom Mostar iz Jordana nastavljaju i dalje, jer su oni zainteresovani i za ostalo voće iz Hercegovine, poput grožđa i trešnje.

Iako je teško naći kupca koji će po fer cijeni otkupiti i realno po kvaliteti platiti robu, sa ovom su firmom zadovoljni. Kako kaže, zemlje Bliskog Istoka, te Rusija i Engleska, na osnovu dosadašnjeg iskustva, su veoma realne pri otkupu.

Osim u Jordan, Jaffa-Komerc izvozi i Rusiju Englesku, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju i Norvešku.

Inače, prošla godina je po proizvodnji za Jaffu komerc bila prilično dobra. Iako su imali malo štete od proljetnog mraza, ipak su zadovoljni, s obzirom na to kakva je sveukupna situacija i koliko se vodi pažnje o poljoprivredi.

Kako kaže, najveći im je problem što ostaju bez potpore kapitalnih ulaganja što koči kompletan poljoprivredni razvoj.

"Kad nemate podršku u investicijama, jako se teško opstaje, a posebno bez podrške pri izvozu zahvaljujući kojem svjež kapital dolazi u Bosnu i Hercegovinu", ističe Badžak.

Jaffa-Komerc d.o.o. je osnovana 1989. godine i do danas je u 100% privatnom vlasništvu. Raspolaže plantažom voća, koja je izgrađena po uzoru na moderne svjetske plantaže. Plodovi su zaštićeni protugradnom mrežom, a zalijevanje se odvija preko drip sistema. Osim toga, obrada plantaže se vrši najmodernijom tehnologijom zadnje generacije, dok se berba se odvija platformama za berbu.

U sklopu firme se pored plantaže nalazi rasadnik voća sa oko 200.000 sadnica godišnje, te rashladne komore ukupnog kapaciteta 200 tona i plastenička proizvodnja.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti