Nova Ceresit tvornica u Bileći otvara se na proljeće 2015. godine

12.11.2014. 14:33 / Izvor: eKapija.ba
Nova Ceresit tvornica u Bileći otvara se na proljeće 2015. godine
OTVORI GALERIJU

Predrag Armuš, generalni direktor Henkela BH, kazao je da će se tvornica prostirati na površini od 6.000 m2 i da će u njoj u prvoj fazi posao dobiti 30 radnika, a indirektno taj broj će biti još veći.

Izgradnja tvornice Henkel Ceresit koja će se nalaziti u Bileći je u punom jeku. Teren je izravnat, a daljni radovi su već počeli. Investitor planira završiti sve radove i početi proizvodnju u ožujku/martu 2015. te se nadaju da ih u tome neće omesti vremenske neprilike koji bi uzorkovole veće zastoje u radovima.

Predrag Armuš, generalni direktor Henkela BH, kazao je da će se tvornica prostirati na površini od 6.000 m2 i da će u njoj u prvoj fazi posao dobiti 30 radnika, dok će indirektno taj broj biti još veći.

"Kada smo uzimali u obzir lokaciju Bileće geografska pozicija je bilo veoma visoko ocijenjena od strane Henkela i osigurat će nam dugoročni rast i razvoj. Odavde će se isporučivati roba za tržište BiH kao i Hrvatske, Crne Gore, Albanije. Sama lokacija je vezana za našeg lokalnog dobavljača koji će nam isporučivati sirovinu- mljeveni kalcij karbonat, i veliko nam je zadovoljstvo što smo u lokalnoj kompaniji Herc gradnja pronašli strateškog partnera", kazao je Armuš.

Dodao je da se tvornica gradi u skladu sa najvišim tehničkim, tehnološkim i ekološkim standardima.

"Izgradnja ove tvornice, otvaranje novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo i stvaranje novih poslovnih prilika potvrđuju posvećenost kompanije Henkel dugoročnim investicijama i razvoju poslovnih aktivnosti u BiH", kazao je Armuš.

Kako je istakao, Henkel iskreno vjeruje u ovo tržište i njegov potencijal. "Izgradnjom ove tvornice Ceresit, kao sinonim za visoko kvalitetne proizvode, će biti domaći proizvod i nadam se da ćemo u budućnosti predstavljati generator razvoja na ovom području. Nadamo se da će i drugi investitori slijediti naš primjer", dodao je. Inače, generalni izvođač radova je domaća kompanija Delta inženjering.

Načelnik Opštine Bileća, Miljan Aleksić, istaknuo je da će realizacija ovog projekta značajno doprinijeti oživljavanju gospodarstva u ovom gradu.

"Drago mi je da je poznata kompanija kao što je Henkel izabrala Bileću kao mjesto za ovu investiciju. Svaki posao i veza sa lokalnim poduzetnicima, na osnovu partnerstva, je neprocjenjiva. Dolaskom svjetskog giganta kao što je Henkel, Bileća će postati važan ekonomski centar", rekao je Aleksić

U novoj Ceresit tvornici proizvodit će se građevinski praškasti poizvodi na bazi cementa za polaganje keramičkih pločica, kao i proizvodi za termoizolaciju objekata. Tvornica će imati regionalni značaj, s obzirom na to da će se iz Bileće opskrbljivati Hrvatska, Crna Gora, Albanija i druge.

Podsjetimo, kompanija Henkel posluje globalno sa vodećim brendovima i tehnologijama u tri segmenta i to: deterdženti i kućna kemija, kozmetika i adhezivi tehnologije. Što se tiče financijskih prognoza za Henkel grupu, prema zadnjim pokazateljima, očekuje se organski rast prodaje od 3 do 5% u fiskalnoj 2014. godini. U skladu sa svojom strategijom za 2016. godinu, Henkel očekuje i manje povećanje udjela prodaje na svojim tržištima u razvoju. U poređenju sa ciframa iz 2013. godine, Henkel takođe očekuje da će korigovani prihod od prodaje (EBIT) porasti za oko 15,5 posto.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti