Nezadovoljstvo VTK BiH zbog neusvajanja carinskih olakšica

20.12.2014. 08:10 / Izvor: eKapija.ba
Nezadovoljstvo VTK BiH zbog neusvajanja carinskih olakšica

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) izrazila je nezadovoljstvo uime bh. privrednika zbog neusvajanja Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba.

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) izrazila je  nezadovoljstvo uime bh. privrednika zbog neusvajanja Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba od Vijeća ministara BiH.

"Navedena odluka, koja važi do 31. decembra 2014., imala je iznimno pozitivan učinak za domaće proizvođače i izvoznike, kojima je znatno umanjila troškove i omogućila povećanje obima proizvodnje, ulaganja, zaposlenosti i izvoza. Zahvaljujući njenoj primjeni pokrenut je uzlazni trend ukupnog poboljšanja poslovanja u privrednim subjektima koji u svojoj proizvodnji koriste repromaterijale na čiji se uvoz odnosi, te su najavljena nova ulaganja i zapošljavanja, a u toku su i pregovori sa inostranim partnerima o ulasku na nova tržišta i povećanju plasmana na postojećim", navode iz VTKBiH.

Kompanije iz BiH koje su koristile povlastice iz ove odluke već su u svoje planove za naredni period predvidjele pogodnosti iz odluke i na bazi istih zaključile ugovore. Neusvajanje odluke ih dovodi u situaciju da otkažu ugovore ili da posluju sa gubitkom.

Komora očekuje od Vijeća ministara BiH da preispita svoju stav i da do 31. decembra 2014.  usvoji Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, a u cilju njenog kontinuiranog primjenjivanja i ukupnog poboljšanja poslovanja bh. kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti