Napokon omogućena zamjena bh. vozačkih dozvola u Njemačkoj

08.08.2014. 13:37 / Izvor: eKapija.ba
Napokon omogućena zamjena bh. vozačkih dozvola u Njemačkoj

Zamjena bh. vozačkih dozvola u Njemačkoj bez potrebe ponovnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita za kategorije A1, A ili B napokon je omogućena i u praksi.

Zamjena bh. vozačkih dozvola u Njemačkoj, bez potrebe ponovnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita za kategorije A1, A ili B, napokon je moguća i u praksi, potvrdili su nam naši čitatelji koji žive u toj zemlji i koji su sa nestrpljenjem čekali tu mogućnost.

Kako saznajemo po predaji zahtjeva do izdavanja njemačke vozačke dozvole čeka se oko dva mjeseca. Ova mogućnost osigurava značajne uštede za sve koji posjeduju bh. vozačku dozvolu.

Naime, naš čitatelj Dino Serezlija, koji živi u njemačkom gradu Bad Rappenau, kaže nam da se cijena polaganja vozačkog ispita u Njemačkoj kreće od 700 eura, u slučaju da vam je omogućen minimalni broj sati, (što ovisi o školi odnosno učitelju vožnje ukoliko je voljan izaći vam u susret), pa do 1500 eura koliko je puna cijena sa polaganjem teorijskog i praktičnog dijela ispita.

"Dozvola se kao i kod nas izdaje na 5 i 10 godina sa kasnijim automatskim produženjem. Cijena zamjene je 5 eura za administrativne troškove plus 29,90 eura koliko je cijena vozačke dozvole'', kaže nam Serezlija.

Potrebno je dostaviti pasoš, vozačku, prijevod vozačke na njemački i uplatiti navedene takse.

Kontaktirali smo i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, kako bi i službeno potvrdili tu informaciju, ali su nam nakon više od mjesec dana od slanja upita rekli da su oni završili svoj posao što se tiče sporazuma i ostalih procedura, te da je zadnja informacija koju imaju da je njemačka strana radila na prijevodu tih dokumenta.

Podsjetimo, ova mogućnost je otvorena za bh. građane u Njemačkoj sa važećim vozačkim dozvolama za upravljanje putničkim vozilima ili motociklima (klase A1, A ili B), izdanim u Bosni i Hercegovini, koji imaju ili će imati redovno boravište u trajanju od najmanje 185 dana u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Oni će moći zamijeniti svoje vozačke dozvole za njemačke, a da pri tome ne moraju polagati teorijski ili praktični dio vozačkog ispita. Aplikanti koji su bili vlasnici vozačke dozvole u razdoblju manjem od dvije godine, dobivaju probnu vozačku dozvolu za određenu kategoriju/klasu.

D. Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti