Nakon otvaranja ureda u San Franciscu: DevLogic osvaja tržište SAD-a

24.04.2014. 07:39 / Izvor: eKapija.ba
Nakon otvaranja ureda u San Franciscu: DevLogic osvaja tržište SAD-a
OTVORI GALERIJU

Nakon što smo nedavno pisali da sarajevska softverska firma DevLogic stoji iza softvera koji pokreće globalno prvi pametni lokator i mobitel za djecu Filip, eKapija.ba saznaje da se ova uspješna firma bavi još nizom naprednih projekata.

Nakon što smo nedavno pisali da sarajevska softverska firma  DevLogic stoji iza softvera koji pokreće globalno prvi pametni lokator i mobitel za djecu Filip, eKapija.ba saznaje da se ova uspješna firma bavi još nizom naprednih projekata i to na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, među kojima je i rad na projektima za Google Glass.

Naime, ekipa development i innovation managera DevLogica, boravila je proteklog mjeseca u San Franciscu, gdje ova firma od prošle godine ima i zvanični ured kojim upravlja Muamer Ćišija. Radi se o mladom, talentovanom i uspješnom Bosancu i Hercegovcu iz Foče koji je diplomirao na Standfordu, stekao zvanje MBA i kojem uspjeh u Americi definitivno nije ostao nedosanjani san. Novi DevLogic ured se nalazi u poslovnom kompleksu WeWork, zajedno sa nekim od najpoznatijih kompanija u industriji kao što su Reddit, Imgur i AirBnB.

Inače, upravo preko ovog ureda, DevLogic radi sa jako razvijenim startup community-jem koji je okosnica većine inovacija u oblasti modernih software-skih riješenja na globalnom nivou.

U razgovoru za portal eKapija.ba Dino Osmanović, DevLogic Innovation Manager, kaže nam da je povod odlaska bio dogovor vezan za prototip naočala sa američkom firmom Osterhout Design Group (ODG), koja usko sarađuje sa Ministarstvom odbrane i vojskom SAD-a.

Riječ je o naočalama koje mogu fotografisati, snimati videa, slati poruke ili raditi neke druge stvari dodirujući kontrole ili izgovarajući komande. Mogu se spojiti s internetom preko Wi-Fi rutera ili preko mobitela.

"Što se tiče 'consumer' tržišta, odnosno tržišta za potrošače, ODG je prodao Microsoftu patente prije mjesec dana", kaže Osmanović.

Microsoft je platio oko 150 miliona dolara za prava na tehnologiju Osterhout Design Group, kompaniju koja godinama razvija uređaje za vojsku i druge organizacije i koji su generalno fokusirani na industriju. Više o ovoj akviziciji možete počitati na TechCrunch linku.

Osterhout Design Group je nastavio samostalno raditi, a kompanija je zadržala vlasništvo nad 81 patentom za nosivu tehnologiju. Inače, kupovina bi za Microsoft mogla značiti slijedeći korak u kreiranju uređaja po uzoru na Google Glass.

"Dakle, ono što mi konkretno radimo, jeste nadogradnja Android operativnog sistema određenim setom aplikacija koje će se koristiti na uređaju", dodaje naš sagovornik, dodajući da je do saradnje došlo na osnovu posla koji je DevLogic prije sedam godina imao sa partnerskom firmom, a koja ih je ponovno kontaktirala.

"Iako smo u San Francisco išli primarno zbog ODG-a, posjetili smo i naše ostale klijente Centr Camera Inc. i Fractal Sciences, kako bismo razgovorali o aktuelnim projektima. Centr Camera Inc. radi kamere koje snimaju panoramski video, a za njih radimo, video player, web player a u planu je i mobilni Android i iPhone player, dok za Fractal Sciences radimo aplikativno rješenje za optimizaciju ROI-ja na oglašavanju na Facebooku, Twitteru, Linkedinu i drugim socijalnim mrežama.  Dakle, imamo veliki skup podataka koji analiziramo i optimiziramo u marketing kampanju firmi, koje dalje, na osnovu toga, uloženi novac iskoriste na najbolji mogući način. Sistem je baziran na izuzetno naprednim algoritmima analize teksta, mašinskog učenja i proceiranja jezika gdje prateći ponašanja posjetilaca na sajtu, kreiramo kampanje i targetiramo ljude", priča nam Osmanović.

Prema njegovim riječima, radi se o Startup-u koji je dobio finansiranje u iznosu od $1.70MM i sada ima ozbiljne razgovore za slijedeću rundu finansiranja koja će biti znatno veća.

Osim sa ovim kompanijama, imali su sastanke i sa još nekoliko potencijalnih partnera. Jedan od njih je i AugMedix-u koji rade projekte za Google Glass, a nedavno su dobili finansijsku podršku od 3,5 miliona dolara. Također, zanimljivi projekti vezani za "augmented reality" i kombinovanje "stvarnog" i "virtuelnog" svijeta su pokrenuti i u ovoj oblasti očekuju izuzetno zanimljive izazove.

Na kraju, posjetili su i sjedište najvećeg internet pretraživača Googlea, što je kako kaže, nezaboravno iskustvo.

S. Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti