Načelnik u junu u Dubaiju: Trnovo će dobiti svoj "Buroj Ozone"?

25.05.2015. 14:11 / Izvor: eKapija.ba
Načelnik u junu u Dubaiju: Trnovo će dobiti svoj 'Buroj Ozone'?

Načelnik Općine Trnovo će na prijedlog vlasnika Buroj Property Development posjetiti Dubai, gdje će ozbiljno razgovarati o početku izgradnje i potpisivanju sporazuma u koji bi se trebali uključiti Kanton Sarajevo i FBiH.

Realizacija jednog od najvećih projekata u regionu "Buroj Ozone" vrijednog oko 4,5 milijarde KM sve je izvjesnija, potvrdio je za ekapija.ba načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

On kaže kako je od februara kada je sa direktorom firme Buroj Property Development potpisan protokol o saradnji do danas realizovano niz aktivnosti.

Donesena je odluka o utvrđivanju javnog interesa, odluka o izuzimanju šumskog zemljišta, potpisa je ugovor za kupovinu zemlje,  te donesena odluka o izradi urbanističkog plana.

"Naše obaveze koje smo potpisali u protokolu su dobrim dijelom završene", kaže Berilo, napominjući kako je u međuvremenu ima sastanak sa premijerom FBiH, Kantona Sarajevo i resornim ministrima. "Premijer FBiH je obećao da će pokrenuti donošenje Zakona o stranim investicijama, čijim donošenjem bi se definisao i dio vlasništva na lokalitetu gdje će biti izgrađen projekat 'Buroj Ozone'."

Berilo je najavio da će na prijedlog  vlasnika Buroj Property Development u junu posjetiti Dubai, gdje će ozbiljno razgovarati o početku izgradnje i potpisivanju sporazuma u koji bi se trebali uključiti Kanton Sarajevo i FBiH.

"Nadamo se da će u narednih 60 dana doći do potpisivanja sporazuma između Općine, Kantona, Federacije i investitora", kaže Berilo, napominući kako o ozbiljnosti investitora govori i njegova posjeta Dubaiju gdje će se uvjeriti i u finansijske sposobnosti investitora.

U cilju realizacije ovog  velikog i važnog projekta kako za Općinu, tako i za cijelu BiH Berilo kaže, kako su raspisali javni poziv u cilju sporazumnog pribavljanja nekretnina za izgradnju objekta integrisanog turističkog grada.

"Oko dvije trećine vlasnika nekretnina  je iskazalo interes za prodaju po cijeni koju je odredio sudski vještak, odnosno od šest do deset KM po m2. Također bilo je i onih koji su ponudili veću cijenu, tako da sa njima nismo mogli pregovarati, jer nemamo zakonsko uporište, pošto su cijene jasno precizirane od strane sudskog vještaka", kaže Berilo, pojašnjavajući kako je cijena nekretnina na ovom lokalitetu za 50 posto veća od cijena nepokretnosti proteklih godina.

Bez obzira na male poteškoće, Berilo je zadovoljan, kaže neće stati, ide dalje sve dok investitor bude iskazivao potrebu i želju za investiranjem i ulaganjem.

Ako dođe do realizacije ovog  vrijednog projekta, prvi čovjek Trnova tvrdi da će biti popravljena kompletna privredna slika države, a ne samo općine Trnovo.

"U narednih deset godina samo realizacijom ovog projekta sve građevinske firme iz BiH će biti angažovane, a tokom izgradnje koristiti će se i domaći građevinski materijali. Što se tiče općine Trnovo izgradnjom ovoga projekta bi postala jedna od najrazvijenih općina u BiH. Ovo sa Općinu, Kanton i Federaciju znači i više od onoga što smo svjesni. Zamislite na jednom mjestu u jednom turističkom gradu imati 40.000 ljudi, a tome još kad se dodaju razni porezi i obaveze korist je višestruka", kaže Berilo, naglašavajući kako investitoru daje pravo na građenje od 99 godina, a sporazumom će biti definisano pod kojim načinima će to biti dato.

Projekat sa sobom nosi i veliki broj slobodnih radnih mjesta, odnosno oko 4.000, tako da će pored nezaposlenih u Trnovu do posla moći doći i svi ostali koji žele raditi.

Također, navodi kao je jako važno da se ljudi rade prekvalifikacije i da se počnu prilagođavati potrebama na tržištu.

O ozbiljnosti investitora govori i sastanak potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić sa Ismail Ahmed bin Sultanom, generalnim menadžerom kompanije "Buroj Property Development" u aprilu u Dubaiju.

Salkić je ovom prilikom kazao kako je namjera kompanije "Buroj Property Development“ da realizuje ovu značajnu investiciju na područje općine Trnovo posebno važna, jer će, kaže, doprinijeti razvoju ovoga kraja i omogućiti značajna zapošljavanja. Također, ova investicija mogla bi ohrabriti i druge investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti