Na pomolu rješenje za otpuštene radnike Poliolchema

03.09.2014. 08:04 / Izvor: eKapija.ba
Na pomolu rješenje za otpuštene radnike Poliolchema

S ciljem što efikasnijeg rješavanja problema u vezi s izvršenjem pravosnažnih presuda otpuštenih radnika kompanije Poliolchem d.o.o. Tuzla, premijer Vlade TK održao je sastanak sa svim relevantnim subjekatima i učesnicima u sporu.

S ciljem što efikasnijeg rješavanja situacije i problema u vezi s izvršenjem pravosnažnih presuda otpuštenih radnika kompanije Poliolchem d.o.o. Tuzla, premijer i članovi Vlade Tuzlanskog kantona upriličili su jučer sastanak sa svim relevantnim subjekatima i učesnicima u sporu.

Iako Vlada Tuzlanskog kantona nije strana u sporu, premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i članovi Vlade, kao medijatori su izrazili zadovoljstvo održavanjem sastanka, čime je postignut izvjestan pomak ka konačnom rješavanju cjelokupne situacije.

Nakon što su sve strane izložile svoje viđenje, eventualne pravce rješavanja, kao i prepreke do kojih može doći u procesu, istaknuta je zajednička spremnost da se namirenje potraživanja izvrši putem vansudske nagodbe.

Direktor kompanije "Organika BH" d.o.o. Nail Zatović ponudio je radnicima namirenje potraživanja u vidu prodaje određene željezne konstrukcije, čija procijenjena otkupna vrijednost iznosi oko 300.000 KM, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

S obzirom na to da su ukupna potraživanja znatno veća, otpušteni radnici su tražili da Organika BH odobri sječu i prodaju dodatnih dijelova u krugu fabrike, kako bi ponuđena vrijednost bila u iznosu od milion KM.

Kako Zatović nije bio ovlašten da sam pregovara o cijenama i dijelovima koji se mogu prodavati, zaključeno je da će se u što skorije vrijeme inicirati dolazak vlasnika ili predsjednika Uprave kompanije Organika iz Poljske, koji će biti ovlašteni s radnicima pregovarati o uslovima vansudske nagodbe ili drugom rješenju prihvatljivom za sve strane u sporu.

Također, jučer je zaključeno da će do održavanja ovog sastanka i pregovora sa upravom iz Poljske, u krugu fabrike Poliolchem biti obustavljene sve aktivnosti na čišćenju, rezanju i izvlačenju robe, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti