Mišić: Nikada glas za promjene na štetu radnika

28.07.2014. 08:17 / Izvor: SRNA
Mišić: Nikada glas za promjene na štetu radnika

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da sindikat nikada neće dati glas za promjene na štetu radnika i da Srpskoj u ovom trenutku nije potreban novi zakon o radu.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da sindikat nikada neće dati glas za promjene na štetu radnika i da Srpskoj u ovom trenutku nije potreban novi zakon o radu.

Mišićeva je istakla da su zemlje u regionu - Hrvatska, Srbija i Crna Gora - usvojile izmjene i dopune zakona o radu, kao i da se u Srpskoj nastoji donijeti novi zakon, za šta ne postoji nijedan razlog.

Ona je naglasila da su neopravdane teze pojedinih socijalnih partnera da i u Srpskoj treba mijenjati radničko zakonodavstvo, kao što je učinjeno u Srbiji i Hrvatskoj.

"U Crnoj Gori najvažnija izmjena je bila da rad na određeno nakon dvije godine automatski pređe na neodređeno, ali mi to imamo. U Srbiji su imali godinu dana rada na određeno vrijeme i zahtjev je bio da se poveća na dvije i sada su tu izmjenu dobili, ali mi to imamo", rekla je Mišićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa generalnim sekretarom Saveza sindikata Crne Gore Markom Nikčevićem.

Ona je navela da je sa crnogorskim kolegom razgovarala i o solidarnosti i pomoći koju je Savez sindikata Crne Gore organizovao za poplavljene u Srpskoj i Federaciji BiH, te najavila da će 25 djece članova sindikata iz Doboja i Šamca biti gosti Dječijeg odmarališta "Lovćen" u Bečićima o trošku crnogorskog sindikata u periodu od 7. do 14. avgusta.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Marko Nikčević rekao je da je sindikat istrajao u svojim zahtjevima prošle godine, kada su donesene izmjene zakona o radu, te ponovio da je najvažniji zahtjev bio da se prevede rad na određeno vrijeme u rad na neodređeno po automatizmu za sve koji su dvije godine imali ugovor o radu.

"Vidjećemo šta nas čeka u budućnosti. Nismo ni mi imuni na pritiske globalnih kapitalističkih kretanja. Za stečena prava radnika su se generacije godinama unazad borile i ne želimo da se izbrišu jednom normom pod uticajem globalnog kapitalizma", istakao je Nikčević.

On je dodao da je sindikatima u regionu trenutno teško, da je pred njima veliki izazov, jer globalni kapital i međunarodne finansijske institucije teže da uspostave neke nove odnose koji ne idu "na ruku" radnicima.

Nikčević je naglasio da sindikat ne želi da Socijalni savjet u Crnoj Gori ili Ekonomsko-socijalni savjet u Republici Srpskoj bude "dekor za demokratiju", već mjesto gdje će biti dogovora.

"Ne želimo da se naše vlade u naše ime donose odluke, a mi da se bavimo posljedicama tih odluka, kao što je najčešće bilo", zaključio je Nikčević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti