Milion i po maraka za obnovu i dogradnju zgrade Osnovnog suda

31.10.2014. 09:00 / Izvor: Fena
Milion i po maraka za obnovu i dogradnju zgrade Osnovnog suda

Memorandum o razumijevanju, koji se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju zgrade Osnovnog suda u Prijedoru, potpisan je jučer u ovom gradu. Potpisivanjem Memoranduma ujedno je obilježen i početak radova na obnovi ovog Suda.

Memorandum o razumijevanju, koji se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju zgrade Osnovnog suda u Prijedoru, potpisan je jučer u ovom gradu. Potpisivanjem Memoranduma ujedno je obilježen i početak radova, a tokom ceremonije potpisivanja predstavljene su i planirane aktivnosti rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovnog suda u Prijedoru, finansirane sredstvima iz granta Norveške koje je obezbijedio VSTV BiH putem Projekta unapređenje efikasnosti pravosuđa (Projekat).

Potpisnici Memoranduma su predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Anne Vibeke Lilloe, ministrica pravde Republike Srpske Gorana Zlatković i predsjednik Osnovnog suda u Prijedoru Duško Miloica.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je u uvodnom obraćanju naglasio da pravosuđe Bosne i Hercegovine ne može funkcionisati efikasno i biti u skladu s evropskim standardima ukoliko fizički uslovi rada nisu zadovoljavajući, ocijenivši da je rekonstrukcija zgrada pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini izuzetno važna za cjelovitu reformu pravosuđa.

Ambasadorica Lilloe je istakla da od uspostave VSTV-a BiH 2004. godine, čime je počela reforma pravosuđa, Vlada Norveške podržava BiH u procesu razvoja funkcionalne demokratije zasnovane na vladavini zakona i stvaranja prosperiteta za građane BiH.

"Projekt rekonstrukcije i proširenja zgrade suda kolektivni je čin mnogih danas okupljenih. Impresionirana sam profesionalnošću svih kojih učestvuju - od planiranja i koordinacije VSTV-a BiH, Ministarstva pravde Republike Srpske i Osnovnog suda u Prijedoru", kazala je ambasadorica Lilloe.

Obraćajući se prisutnima, ministrica pravde Republike Srpske Gorana Zlatković naglasila je važnost rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovnog suda u Prijedoru i izjavila da je ovo veliki događaj za grad Prijedor i njene građane, ali i za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu.

Realizacijom ovog projekta stvorit će se bolji uslovi za rad i efikasnije rješavanje predmeta.

Predsjednik Osnovnog suda u Prijedoru Duško Miloica je također podcrtao važnost ovog projekta za sve građane, korisnike usluga Osnovnog suda u Prijedoru i izrazio nadu da će zgrada biti rekonstruisana po planu do proljeća sljedeće godine.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici pravosudne zajednice, zakonodavne i izvršne vlasti.

Aktivnosti Projekta usmjerene ka rekonstrukciji i modernizaciji zgrada pravosudnih institucija predstavljaju samo dio ukupnih aktivnosti iz komponente Projekta koja za fokus ima unapređenje efikasnosti rada sudova, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije