Medvedev i od BiH traži potporu Gazpromu za "Južni tok"

31.07.2014. 11:43 / Izvor: eKapija.ba
Medvedev i od BiH traži potporu Gazpromu za 'Južni tok'

BiH nije usvojila nikakvo službeno stajalište u vezi s tim projektom jer Federacija BiH za njega nema interesa držeći kako je nepotrebno graditi novi plinovod za energent čija će nabava ovisiti isključivo o ruskoj strani.

Zamjenik predsjednika uprave ruske tvrtke Gazprom Aleksandar Medvedev zatražio je u srijedu u Sarajevu od najviših bosanskohercegovačkih dužnosnika potporu za projekt plinovoda "Južni tok", no dobio ju je tek načelno uz ogradu kako bi on morao biti u cijelosti usklađen s propisima i pravom regulativom Europske unije, proistječe iz šturih priopćenja objavljenih nakon razgovora vođenih u glavnom gradu BiH.

Medvedev, koji predvodi izaslanstvo Gazproma u radnom posjetu BiH, odvojeno se sastao s dvojicom od trojice članova Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem te s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

U kratkom priopćenju nakon susreta s Bevandom navodi se kako su on i Medvedev razgovarali o "energetskim projektima u BiH" pri čemu je razmatran i problem dugova i potraživanja u vezi s isporukom ruskog plina.

BiH još od završetka rata Rusiji duguje više od 100 milijuna dolara na ime plina isporučenog od 1992. do 1995. godine. Ruska je strana predlagala da se to riješi "prebijanjam" prijeratnog klirinškog duga no dva entiteta u BiH do danas se nisu uspjela usuglasiti tko bi zapravo trebao platiti plin potrošen tijekom ratnih godina.

U poratnim godinama počeo se gomilati i dug Gazpromu za novoisporučeni plin jer ga potrošači u BiH neredovito plaćaju.

U razgovoru s članovima Predsjedništva BiH Medvedev je ipak inzistirao na novim projektima a prije svega na "Južnom toku".

Taj plinovod zapravo ne bi trebao prolaziti kroz BiH, no vlasti Republike Srpske čvrsto su odlučile da u tome sudjeluju tako što će ishoditi projektiranje i gradnju odvojka iz Srbije kojim bi se onda ruski plin transportirao pravcem preko Bijeljine ka Banjoj Luci.

BiH nije usvojila nikakvo službeno stajalište u vezi s tim projektom jer Federacija BiH za njega nema interesa držeći kako je nepotrebno graditi novi plinovod za energent čija će nabava ovisiti isključivo o ruskoj strani.

Vlada Federacije BiH inzistira da se umjesto toga izgradi spoj s plinskom mrežom u Hrvatskoj a istodobno inzistira da se suglasnost na "Južni tok" uvjetuje usklađivanjem tog projekta s regulativom EU.

Medvedev je pak Izetbegoviću i Komšiću u srijedu prenio kako su planovi Gazproma za dalja ulaganja "ozbiljni", a strateški najvažnijim za ovaj dio Europe ocijenio je upravo "Južni tok".

Članovi Predsjedništva BiH, kako stoji u priopćenju, suglasili su se kako je "Južni tok" energetski projekt od velikog gospodarskog značaja.

Uz to su ocijenili kako realizacija tog projekta treba biti u potpunosti usklađena s europskim zakonodavstvom na području energetike, kao i s obvezama proisteklim iz Ugovora o uspostavi energetske zajednice, čija je Bosna i Hercegovina potpisnica.

(croenergo.eu, eKapija.ba)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti