Matuško: Neum ne želi obećanja nego konkretne stvari i zaključke

12.07.2013. 11:13 / Izvor: hum.ba
Matuško: Neum ne želi obećanja nego konkretne stvari i zaključke

Načelnik općine Neum Živko Matuško nakon bezbroj dopisa prema većim institucijama čeka konkretan odgovor o gradnji spomenute ceste, koja za Neum život znači.

Nakon raznih sastanaka o prometnom povezivanju Neuma s ostatkom matične države, ništa se konkretno nije dogovorilo. Načelnik općine Neum Živko Matuško nakon bezbroj dopisa prema većim institucijama čeka konkretan odgovor o gradnji spomenute ceste, koja za Neum život znači.

Nedavno je u Općini Neum održan i sastanak o primopredaji trase izgradnje Magistralnog puta M 17.3 Buna – Neum, za dio dionice Kiševo – Broćanac, poddionica ( P142 do tunela Oštrovac). Na sastanku su bili nazočni načelnik općine Neum Živko Matuško sa svojim pomoćnicima, predsjednik OV Neum Mirko Pavlović, predstavnici JP Ceste FBiH Sarajevo, Integra Mostar kao nadzor radova i HP Investing Mostar kao izvođač radova. Na navedenoj poddionici buduće magistralne ceste ukupno je sklopljen 31 sporazum, isplaćena je naknada za zemljište. Nakon odrađene dokumentacije na navedenoj trasi u posjed se uvodi korisnik eksproprijacije JP Ceste FBiH, i samim time izvođač može nastaviti s radovima.

"Nadam se napretku, jer svi radovi do sada teku sporo, znamo kako je Neum izoliran od unutrašnjosti, svog zaleđa, a tako i ostatka naše države. Izgradnja ove ceste provodi se u razdobljima, bez nekog konkretnog napretka. Moramo biti svjesni situacije u kojoj su se našli stanovnici Neuma ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Trebamo dati sve od sebe, kako bi se ova cesta uradila u što kraćem roku, s tim da glavni projekt ne zaobilazi naša sela, a priključci za svako selo trebju biti na vrijeme planirani. Iako se u zadnje vrijeme raspravlja o pravcima povezivanja, cesta za Stolac ili Čapljinu, Neum ne želi obećanja nego konkretne stvari i zaključke", rekao je načelnik Živko Matuško.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti