Linde Gas traži distributera za Hercegovinu i želi otvoriti skladište

20.04.2015. 13:55 / Izvor: eKapija.ba
Linde Gas traži distributera za Hercegovinu i želi otvoriti skladište
OTVORI GALERIJU

Firma Linde Gas BH d.o.o. iz Zenice predstavila se na ovogodišnjem Mostarskom sajmu gospodarstva sa novim tehnologijama pod imenom "Oenfresh".

Firma Linde Gas BH d.o.o. iz Zenice predstavila se na ovogodišnjem Mostarskom sajmu gospodarstva sa novim tehnologijama pod imenom "Oenfresh", a riječ je o zadnjoj generaciji tehnologija koje se koriste u proizvodnji vina kojom vinarije štede vrijeme, čuvaju mošt od rane fermentacije i na kraju dobijaju jeftiniji proizvod.

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba izjavio izvršni direktor firme Linde gas BH d.o.o. Emir Berbić, zenička firma ove godine već je učestvovala na Vinozeus 2015 festivalu, a iduće sedmice, takođe, predstaviće se na sajmu GRAPOS-EXPO u Gračanici, te u oktobru na ZEPSU.

"Razlog zbog kojeg smo se odlučili na učešće na Mostarskom sajmu je činjenica da u Hercegovini nemamo distributera artikala, sada ga tražimo i radimo na tome da ponovo otvorimo skladište, odnosno distributivni centar za područje Hercegovine", kazao je Berbić I dodao da je tržište Hercegovine interesantno Linde Gasu.

Enološki plinovi

Prema njegovim riječima, jedan od osnovnih razloga zašto Linde Gas učestvuje na sajmu, je predstavljanje plinova i tehničkih rješenja u proizvodnji vina.

"Linde gas inače proizvodi sve prehrambene plinove, te smo uspotavili jednu liniju rješenja i paletu plinova koju smo nazvali ‘Oenfresh’, a riječ je o zadnjoj generaciji tehnologija koje se u svijetu koriste za proizvodnju vina. Te plinove nazvali smo ‘enološki plinovi’. To su u suštini mješavine koje se koriste za zaštitu grožđa, mošta i vina u cijelom proizvodnom procesu", rekao je Berbić.

Objasnio je da je osnovna korist koju proizvođač ima od enoloških plinova je da sa plinovima konstantno kontroliše temperatura, štiti grožđe od uticaja kiseonika i na taj način spriječava prerana fermentacija.

"Plinovima proizvođač štiti mošt tokom cijelog procesa presovanja i transporta, te štiti vino za vrijeme skladištenja i prijenosa. Osim toga, ima konstantnu kontrolu zatvorenog plina u cijelom procesu, smanjuje tretman vina sa sulfitima, što je veoma bitno za proizvodnju, dosta smanjuje radne sate i radnu snagu u odnosu na jedinicu proizvedenog vina", pojasnio je Berbić.

Berbić je spomenuo da je Linde napravio poseban "Oenfresh" plinski panel za vino, a riječ je o centralnoj jedinici koja se postavlja u samu vinariju, a na sebi ima ekran gdje se tokom cijelog procesa prate svi bitni parametri za jačinu vina, slad Itd.

"Vinarije koje bi implementirale ova rješenja u svojim proizvodnjama, mogu ih koristiti i ne koristiti. To može biti i privremena mjera, ukoliko se želi dobiti neki vrhunski kvalitet vina, posebne linije okusa, slada, jačine itd. Kada je u pitanju praktična primjena, ova rješenja koriste se u cijelom proizvodnom procesu od vinove loze do boce", precizirao je Berbić.

Suhi led

Izvršni direktor Linde gasa kazao je da se, s obzirom da se grožđe bere u toplijim jesenjim danima i da kod same berbe često dolazi do oštećenja bobice grožđa, veliki interes proizvođača je da bobice ne počnu ranu fermentaciju od momenta branja do presovanja.

"Najčešće su plantaže vina odnosno vinove loze poprilično udaljene od mjesta proizvodnje. Za taj dio zaštite samog grožda odnosno boce, imamo proizvod koji se zove ‘suhi led’. To je u suštini CO2 u stisnutom stanju ili snijeg od CO2 koji se može dozirati na grožđe prilikom branja odnosno utovara na transportne kamione i na samo grožđe. Može se dozirati tako da ga mi proizvedemo u granulama pa dostavimo u našim transportnim škrinjama, a može se na licu mjesta iz boca proizvoditi snijeg od CO2 i dozirati na grožđe", rekao je Berbić.

Spomenuuo je da prednost koju proizvođač ima je činjenica da suhi led izuzetno hladan, oko - 70 C, tako da on samo grožđe pothladi i dodao da je dovoljno da sitna granulacija prođe kroz sve pore.

"CO2 sublimira i prelazi direktno iz čvrstog u gasovito stanje. Nema tečnu fazu i ne stvara se nikakva vlaga na samom grožđu. U kontaktu sa grožđem suhi led prelazi u gasno stanje. A kako je teži od zraka to se na grožđu dobija ‘kapa’ CO2 koja sprečava kontakt atmosferskog zraka sa grožđem i to je način da se grožđe zaštiti od prerane fermentacije tokom transporta od plantaže do vinarije", kazao je Berbić.

Prema njegovim riječima suhi led može se često dodavati i prije samog presovanja, jer se na taj način dodatno grožđe pothladi za hladno močenje, a istovremeno, u samom grožđu dobije se dovoljna koncentracija CO2, bitna za dalje transportne procese, jer je konstantno mošt pod pritiskom i zaštićen je od vanjske atmosfere.

Berbić je izjavio da se za transport mošta kroz proizvodne procese često koristi i prehrambeni dušik.

"Za taj proces imamo posebno dizajniran ‘sparge ventil’ koji se u vinarijama ugrađuje u transportne cjevovode. Na taj način, sam proizvod transportuje se pod pritiskom inertnog dušika, koji takođe dodatno štiti grožđe od vanjske atmosfere. To je dodatak potreban u slučaju da su transportni procesi malo duži. Pritisak kojeg dobijamo iz samog CO2 nije dovoljan da bi se postigao traženi efekat", objašnjava Berbić.

Dodaje da se enološki plinovi koriste za zaštitu grožđa prilikom presovanja intertnom presom, jer tijekom procesa sok je u opasnosti od oksidacije, što može uzrokovati potamnjene ili gubitak arome.

Upotreba plinova u “hladnom močenju”

Berbić je kazao da proizvođači vina tehničke i prehrambene plinove mogu koristiti u prosecu hladnog močenja, jer se poboljšava apstrakcija arome.

"Naredni korak poslije moćenja je miješanje. U ovom procesu, u slučaju da se ne radi sa enološkim plinovima, ‘kapa’ se mora često udarati kako bi se osiguralo pravilno izlučivanje tanina, što je veoma bitno za fermentaciju crnih vina", dodaje Berbić.

Kazao je da se s “Oenfresh” sustavom postiže brži i efikasniji način od tradicionalnih metoda miješanja.

"Imamo posebno dizajnirane cijevi koje se koriste za upumpavanje plina u donji dio posude, čime se stvaraju veliki mjehuri, a omogućavaju miješanje vina sa korom i sjemenkama. To je modernija metoda miješanja, a isto crijevo omogućava ubrzigravanje prikladnih doza sumpornog dioksida bez rizika od dodavanja kisika ugljikom. Na ovaj način, proizvod se konstantno drži pod pritiskom inertnih plinova i zaštićen je od uticaja vanjske atmosfere. U kompletnom proizvodnom procesu, vinar preko panela kontrolira sve bitne parametre u proizvodnom procesu", rekao je Berbić.

Govoreći o skladištenju vina, izvršni direktor firme Linde Gas BH kazao je da je čišćenje posuda sa intertnim plinovima efikasniji način da se izbaci kisik prije punjenja vina.

"Kada je u pitanju starenje, prirodna apsorpcija vina u hrastove bačve u kombinaciji sa ispravanjem rezultira nižim razinama vina. Bačve se periodički pune kako bi se izbjeglo unošenje zraka. Za punjenje nudimo posebno dizajnirana kolica koja koriste pritisak plina za prijenos vina u bačve. Na taj način izbjegava se kontakt vina sa vanjskom atmosferom i štiti ga kod transporta i punjenja u bačve", izjavio je Berbić.

Novost na domaćem tržištu

Podrctao je da Linde Gas ovu tehnologiju prvi put prezentuje za bosanskohercegovačko tržište. "Firma Linde Gas posluje u više od 100 zemalja svijeta, ima veliko iskustvo i veoma dobro poznaje sva velika svjetska tržišta vina. Poslujemo u Sjevernoj Americi i Evropi. Imamo izuzetno veliki plasman ovih artikala, čak i u našem susjedstvu, poput Mađarske gdje imamo instaliran veći broj panela", rekao je Berbić. Napomenuo je da svi procesi nemaju značajan uticaj na cijenu samog gotovog proizvoda, jer se izbacuje zastarjela tehnologija, ubacuje se nova i ona u suštini pojeftini proizvodni proces, i samu cijenu proizvoda. "Na tržištu BiH nema implementiran ni jedan ‘Onefresh’ panel. Ovo je nešto novo na tržištu i ovim putem pozivamo vinare da nam se jave, da izađemo na teren i razgovaramo, pokušamo savjetovati, pomoći im bez ikakve obaveze. Naš cilj je da prodamo naše plinove, ali ne po svaku cijenu, već po cijenu uspjeha naših vinara, poboljšanja kvaliteta njihovih vina i osvajanja budućih nagrada", poručio je Berbić.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti