Kraj agonije: Omogućena registracija kompanijama

25.01.2013. 08:46 / Izvor: Dnevni list
Kraj agonije: Omogućena registracija kompanijama

Federalno ministarstvo pravosuđa uputilo je žuran dopis u kojem obavještava kako je donesen novi propis o registraciji koji je upućen na objavu u Službenom glasniku te koji će stupiti u idućih 10-ak dana.

Apsurdnoj situaciji u kojoj su Općinski sud u Mostaru, ali i još neki sudovi u Federaciji zbog kolizije državnih i federalnih propisa praktično duže vrijeme bili onemogućeni registrirati poslovne subjekte, čini se kako je napokon došao kraj. Time je okončana agonija velikog broja tvrtki i gospodarskih subjekata koji su patili zbog birokratskih zavrzlama, a koje su nastale kao rezultat činjenice da je država, odnosno Agencija za zaštitu osobnih podataka donijela rješenje kojim je osim imena i prezimena zastupnika, položaja unutar subjekta i opsega ovlasti bilo zabranjeno obrađivati dodatne osobne podatke. Pogađate, Federacija, odnosno Općinski sud u Mostaru, u to je vrijeme primjenjivao Pravilnik o uporabi glavne knjige registra za registraciju koji je predviđao osim imena i prezimena, unošenje prebivališta, JMBG-a, broja osobne iskaznice i putovnice, zbog čega je nastala kolizija, ali i jasno upozorenje Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH koja je zabranila daljnju registraciju.

No, to se nakon brojnih pritužbi ljudi koji su bili jednostavno spriječeni pokrenuti vlastiti biznis, ali i pritiska medija, promijenilo, pa je tako Federalno ministarstvo pravde na čelu sa Zoranom Mikulićem, doznajemo, uputilo žuran dopis u kojem obavještava kako je donesen novi propis o registraciji koji je upućen na objavu u Službenom glasniku te koji će stupiti na snagu dan nakon objavljivanja, odnosno po očekivanju u idućih 10-ak dana.

Predsjednik Općinskog suda u Mostaru Marin Zadrić  potvrdio je za naš list kako će se time stvoriti sve nužne pretpostavke za registraciju, a ministar je pritom predložio da se u idućih 10 do 15 dana prebrodi intervakuum na odgovarajući način, tako da je Općinski sud od jučer već počeo s registracijom.

"Dakle, donesen je propis koji će stupiti na snagu, a dogovoreno je i rješenje do toga dana. Mi smo do obnove registracije imali oko 150 slučajeva za registraciju", pojasnio je Zadrić, istaknuvši kako je u više navrata inzistirao na rješenju problema koji se pojavio zbog navedene kolizije. No, dobre vijesti koje su stigle omogućit će, zaključio je, stavljanje u istu poziciju svih gospodarskih subjekata.

S druge strane, federalni ministar pravde Zoran Mikulić u izjavi za naš list naveo je kako je trenutačni Zakon o zaštiti osobnih podataka (član 5) već omogućivao da sudovi uz izričitu suglasnost osobe čiji se podaci obrađuju, koristi osobne podatke poput matičnog broja. Time zapravo nije bilo potrebe da se mjesec dana stopira proces registracije i blokiraju strana ulaganja.

Kako bi se problem riješio, ministarstvo je, potvrdio je Mikulić, izmijenilo pravilnik tako da izvod iz suda ne mora sadržavati spomenute podatke, tj sud je trenutačno oslobođen obrađivanja istih. No, budući da su svi svjesni kako ovakav način povećava šanse za pojavu "divljih" tvrtki, Mikulić je najavio kako se kreće u izmjene cjelokupnog Zakona o registraciji po hitnom postupku koji će riješiti sve nejasnoće i omogućiti obradu osobnih podataka koje je do sada Agencija osporavala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti