Ko će u Nadzorne odbore i Skupštine komunalnih preduzeća?

21.10.2014. 08:26 / Izvor: TVSA
Ko će u Nadzorne odbore i Skupštine komunalnih preduzeća?

Nova vlast, nepisano je pravilo u BiH, uspostavlja nove upravljačke strukture u javnim preduzećima. Ukupan dug u komunalnoj privredi iznosi 180 miliona maraka.

Nova vlast, nepisano je pravilo u BiH, uspostavlja nove upravljačke strukture u javnim preduzećima. Sudeći po dosadašnjoj praksi to bi značilo I nove sazive skupštin ai nadzornih odbora i u komunalnim preduzećima. Da li će to tako biti ili će aktualni članovi ovih tijela nastaviti obavljati svoju dužnost u ovom trenutku je nepoznatop isto kao I to kada će i ko formirati vlast.

U komunalnom sektoru, mandat u šest od ukupno sedam preduzeća, koja su u nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja i okoliša, ističe za tri godine. Jedino u Radu, zbog ranije vođenih sudskih postupaka, Nadzorni i skupština su u mandatu od 2010.

Svaki od ukupno 42 člana, što skupština, što nadzornih odbora, za svoj posao dobija naknadu. Ona mjesečno iznosi polovinu prosječne plaće u Federaciji za predsjednika, ili 40% za člana ovih upravljačkih struktura, ali pod uvjetom da su u tom mjesecu održali bar jednu sjednicu. U septembru je to iznosilo 415, odnosno 332 marke.

Na godišnjem nivou, maksimalan pojedinačni iznos je blizu 5.000, ili za člana približno 4.000 maraka. Javna tajna je, kažu u Centrima civilnih inicijativa,da su imenovani podobni, ne sposobni.

Ukupan dug u komunalnoj privredi iznosi 180 miliona maraka. No, tvrdi Petrović, kada bi se izmirila međusobna potraživanja preduzeća iz ovog sektora, bio bi znatno manji. Za sveukupnu situaciju, u CCI-ju krive odgovorne za politizaciju preduzeća. Stoga će se, tvrde, kao jedan od najvećih problema budućoj vlasti nametnuti baš upravljanje javnim sektorom.

Foto: TVSA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti