Kasnit će se s objavom rezultata popisa stanovništva

22.05.2015. 10:16 / Izvor: eKapija.ba
Kasnit će se s objavom rezultata popisa stanovništva

Budući da tri statističke institucije nisu postigle saglasnost o setu pravila za određivanje statusa rezidenta (stalnog stanovništva) koji će se koristiti tokom obrade podataka popisa, objava rezultata bi mogla biti prolongirana.

Prema svemu sudeći početak objave konačnih rezultata popisa mogao bi biti prolongiran.

Naime, članovi Centralnog popisnog biroa razmatrali su, na održanoj sjednici „Jedinstveni program obrade popisne građe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine“, koji utvrđuje pravila za izvođenje rezidenta i pravila za uključivanje/isključivanje određenog broja popisnica u procesu obrade podataka.

Budući da prijedlog Programa nije usvojen zbog toga što tri statističke institucije nisu postigle saglasnost o setu pravila za određivanje statusa rezidenta (stalnog stanovništva) koji će se koristiti tokom obrade podataka popisa, Centralni popisni biro zaključio je da Agencija za statistiku BiH, prijedlog jedinstvenog programa dopuni sa usaglašenim primjedbama i sugestijama i dostavi ga Vijeću ministara BiH i Međunarodnoj monitoring misiji.   

Vijeće ministara BiH može, na osnovu Memoranduma o razumijevanju koji je potpisalo sa Evropskom komisijom i Vijećem Evrope, 18. aprila 2012. godine, o međunarodnom monitoringu Popisa, tražiti pomoć eksperata Međunarodne monitoring misije da predlože, u skladu sa međunarodnim statističkim standardima za popise stanovništva, set pravila koji će omogućiti da rezultati popisa 2013 godine u BiH budu kvalitetni, upotrebljivi i međunarodno priznati i uporedivi. 

Zbog svega navedenog, početak objave konačnih rezultata popisa mogao bi biti prolongiran, priopćili su iz Agencije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti