Kapitalne investicije na provjeri

05.05.2015. 08:19 / Izvor: Dnevni list
Kapitalne investicije na provjeri

Čak oko 25 milijuna maraka poljoprivredni proizvođači iz Federacije potražuju na ime poticaja za proizvodnju iz prošle godine, a od novog resornog ministra Šemsudina Dedića dobili su obećanje kako će ti poticaji biti prioritet.

Čak oko 25 milijuna maraka poljoprivredni proizvođači iz Federacije potražuju na ime poticaja za proizvodnju iz prošle godine, a od novog resornog ministra Šemsudina Dedića dobili su obećanje kako će ti poticaji biti prioritet.

Kako nam govori Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača FBiH, tu treba dodati još oko 25 milijuna kapitalnih investicija i drugih potpora.

- Na sastanku s ministrom Dedićem dobili smo obećanje kako će proizvodnja biti prva na isplati, dok se za kapitalne investicije treba sačekati da svoj posao završe inspekcije i ostale institucije jer su ti poticaji sada na provjeri – kaže Muslimović.

Kako pojašnjava, sve kapitalne investicije od 50.000 maraka i više ići će na kontrolu, a svi predmeti koji budu ispunjavali uvjete dobit će novčanu potporu. Nadalje, kaže kako su vrlo zadovoljni prvim potezima novog ministra, koji dobro poznaje tematiku te je spreman za suradnju na obostranu korist.

- Ono što nam je također jako važno jest to da je ministar kazao da će se vrlo vjerojatno od sredstava Svjetske banke odvojiti oko 10 milijuna maraka za poljoprivrednike u poplavljenim područjima, koji su prošle godine preživjeli pravu katastrofu, poručio je Muslimović. S obzirom da će i ova godina biti jako teška, jer da bi se pokrpale rupe u proračunu, bit će potrebna zaduživanja kod MMF-a i drugih financijskih institucija, ne može se očekivati povećanje poticaja za 2015. Muslimović kaže kako bi program poticaja za tekuću godinu trebao biti gotov do kraja svibnja, kada će biti mnogo toga jasnije.

Nadalje, vezano za ono na što poljoprivrednici upozoravaju već godinama, Dedić je na sastanku s udruženjima poljoprivrednika iskazao spremnost da se izvrši poljoprivredna reforma. Uz to, novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, prema Muslimovićevim riječima, predložio je i izradu jedinstvene baze podataka kako bi se na jednom mjestu vidjelo tko ima što od proizvodnje, kolika je količina i opseg proizvodnje kako bi pravi i istinski proizvođači dobili ono što im pripada.

- Proteklih godina najviše smo muku mučili s kašnjenjem poticaja, što je bh. poljoprivredu bacilo na koljena. Nadamo se kako se to više nikada neće događati jer upravo u poljoprivredi leži veliki potencijal kada je u pitanju proizvodnja, izvoz i zapošljavanje, kaže Muslimović. Prema tome, nakon prvog sastanka Dedića s poljoprivrednicima svi zrače optimizmom i nadaju se kako će takva biti i buduća suradnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti