Kanton Sarajevo: Za novčane podsticaje u poljoprivredi 3.245.000 KM

19.04.2014. 09:34 / Izvor: Fena
Kanton Sarajevo: Za novčane podsticaje u poljoprivredi 3.245.000 KM

Za primarnu poljoprivrednu proizvodnju namijenjeno je oko 80 posto, a za kapitala ulaganja 10 do 20 posto sredstava, ovisno o zahtjevima poljoprivrednika.

Predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, nadležnih općinskih službi i poljoprivredni proizvođači jučer su na javnoj raspravi diskutovali o prijedlogu odluke o iznosima novčanih podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Šef Odjeljenja za poljoprivredne i stručne poslove Ministarstva privrede KS-a Mušan Vatrić izjavio je da je u ovogodišnjem budžetu KS-a za novčane podsticaje predviđeno 3.245.000 KM, što je za oko 20 posto manje u odnosu na prošlogodišnji iznos. Za primarnu poljoprivrednu proizvodnju namijenjeno je oko 80 posto, a za kapitala ulaganja 10 do 20 posto sredstava, ovisno o zahtjevima poljoprivrednika.

"Sredstva za ovu namjenu su manja nego prošle godine, ali mislim da će biti dostatna", izjavio je ministar privrede KS-a u ostavci Emir Hrenovica, naglašavajući da ovaj kanton uspješno isplaćuje sve podsticaje, te da očekuje da će tako biti i u toku godine.

Neke od primjedbi poljoprivrednika odnosile su se na pretjerano i komplikovano administriranje, kao i da se podsticajima obuhvati organska proizvodnja.

Resorno ministarstvo će, nakon  rasprave, analizirati dostavljene primjedbe i sugestije i sačiniti konačni prijedlog ove odluke koji nakon toga ide na usvajanje Vladi KS-a.

Javnu raspravu o prijedlogu odluke o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uvjetima za početak proizvodnje, minimalnim uvjetima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za 2014. održanu u Federalnom zavodu za poljoprivredu na Ilidži organiziralo je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti