Kako povećati zaposlenost na evropskom putu?

27.04.2015. 09:01 / Izvor: Federalna.ba
Kako povećati zaposlenost na evropskom putu?

BiH i dalje je vodeća zemlja u regionu po nezaposlenosti. Krajem marta u FBiH registrirane su oko 392 hiljade nezaposlenih, a u RS-u oko 143 hiljade.

Od novih vlasti očekuje se i da konačno uspostave ambijent za bolji imidž zemlje na dobrobrobit građana koji ovdje žive. Stopa nezaposlenosti u zemlji među najvišim je u Evropi. Kako povećati zaposlenost na evropskom putu, što predviđa Sporazum za rast i zapošljavanje.

BiH i dalje je vodeća zemlja u regionu po nezaposlenosti. Krajem marta u FBiH registrirane su oko 392 hiljade nezaposlenih, a u RS-u oko 143 hiljade.

Posljedica je to loseg stanja u ekonomiji kao i neefikasnih politika zapošljavanja. Poseban problem predstavlja neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, pa se umjesto za radna mjesta kadrovi, naročito visokoobrazovani, proizvode za čekanje na biroima za zapošljavanje.

"Obrazovni sistem i dalje proizvodi kadrove za kojima ne postoji potreba na tržištu rada i definitivno u ovom segmentu se mora nešto uraditi, moraju se uvesti neke kvote", kaže Haris Čuljević, glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje.

"Treba proizvoditi kadrove koji su konkurentni na regionalnim tržištima. Ako to shvatimo, mi možemo reagovati, dovesti klijente, možemo isporučiti uslugu", poručuje Benjamin Kadić, sa portala Posao.ba.

Pretpostavka za stvaranje novih radnih mjesta i unapređenje tržišta rada je stabilna politika koja će biti fokusirana na privredu i ekonomiju, kao i na stvaranje povoljnog ambijenta za investicije. U Sporazumu za rast i zapošljavanju navedene su potrebne mjere za ekonomske reforme koje bi trebale olakšati zapošljavanje, a njihova implementacija zavisi od novoizabrane vlasti.

"Što se poslovnog okruženja tiče, moramo olabaviti mjere od registracije do dobivanja dozvola, unutar okruženja moramo eliminisati sivu zonu, zapošljavanje na crno, što je deformator onih koji legalno zapošljavaju", ističe federalni premijer Fadil Novalić.

Premijerka RS-a naglašava kako je cilj rasterećenje privrede - s rasterećenjem privrede doći će do određenih olakšica kako bi se obezbijedilo i zadržavanje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih.

Iz Delegacije EU-a ističu da je neophodno jačanje pravnog okruženja, smanjenje poreza na rad kao i promovisanje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH.

"Vjerujemo da bi sve te stvari stvorile više prostora za privatni biznis. Privatne kompanije imale bi priliku da otvaraju nova radna mjesta, i onda, na neki način, slobodnija ekonomija može početi sa radom, možete imati dinamičnije tržište", izjavio je Andy McGuffie, portparol Delegacije EU-a u BiH.

Kako bi pomogli u rješavanju problema nezapolenosti Kancelarija specijalnog predstavnika EU-a u BiH i Norveška ambasada organizovali su dva sajma zapošljavanja. Nakon prvog održanog prošle godine u Zenici od 8 000 posjetilaca 863 osobe su pronašle zaposlenje dok se uskoro očekuju rezultati sajma održanog prošlog mjeseca u Banjoj Luci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti