Kako općine štede energiju: Malim projektima do velikih ušteda

27.05.2015. 12:18 / Izvor: eKapija.ba
Kako općine štede energiju: Malim projektima do velikih ušteda

Općine Bosanska Krupa, koja sama ili uz pomoć drugih, već nekoliko godina aktivno radi na projektima energetske efikasnosti, čiji je cilj ušteda energenata pa samim tim i novčanih sredstava.

Energetska efikasnost zadnjih godina tema je broj jedan u bh. općinama.  Da je to zaista tako potvrđuje primjer Općine Bosanska Krupa, koja sama ili uz pomoć drugih, već nekoliko godina aktivno radi na projektima energetske efikasnosti, čiji je cilj ušteda energenata pa samim tim i novčanih sredstava, kazao je za poslovni portal eKapija.ba Kasim Šertović, glasnogovornik Općine.

"Radimo onoliko koliko smo u mogućnosti. U tome su nam do sada pomagali resorna kantonalna i federalna ministarstva, UNDP - Razvojni program Ujedinjenih nacija i Vlada Japana. Mi radimo projekte, šaljemo gdje god priliku za to imamo i nadamo se pozitivnim odgovorima", kaže Šertović, naglašavajući kako je Općini vrlo teško da sama realizuje projekte energetske efikasnosti jer oni mnogo koštaju. Stoga se nadaju da će u budućnosti imati još značajniju podršku viših nivoa vlasti, ali i organizacija te će pojačati aktivnosti, jer planova je puno.

Dosadašnji realizirani projekti odnosili su se isključivo na javne ustanove, prvenstveno škole na području općine, odnosno projekte ugradnje kotlovnice, centralnog grijanja, izradu termičke fasade i krova koji je implementiran na objektu Doma zdravlja, Općinskog vijeća, Dječijeg obdaništa i doma učenika, Prvoj osnovnoj školi, Drugoj osnovnoj školi gdje je skoro zamijenjena kotlovnica, Osnovnoj školi Jezerski i Osnovnoj školi Mahmić Selo.

"Posebnost ovim projektima daje i činjenica da ih pomažu mještani, roditelji učenika. Takav je slučaj recimo sa školom u Jezerskom", kaže Šertović, navodeći kako je vrijednost kompletnog projekta iznosila preko 200.000 KM, a osim Vlade Japana i Općine, učešće u njegovom finansiranju uzelo je i Vijeće roditelja koje je zapravo i pokrenulo inicijativu. Šertović ističe kako je na sve ove pomenute projekte utrošeno je preko 600.000 KM.

U narednom period plan je da se energetska efikasnost poveća u svim preostalim javnim ustanovama. "Svakako, i dalje će na prvom mjestu biti školski objekti. Imamo potpisan ugovor sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija i Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK za sredstva koja ćemo utrošiti na ugradnju vanjske stolarije, izradu fasade i izolaciju krova na objektu Druge osnovne škole. Sve će koštati oko 250.000, od toga Općina Bosanska Krupa osigurat će 50.000. Kada zadovoljimo potrebe sve djece, učenika, prostorije u kojima pohađaju nastavu učinimo ljepšima i toplijima, a za to će trebati mnogo vremena, onda nastavljamo dalje, u kojem pravcu vidjet ćemo. Ideja i potreba sigurno neće faliti", dodaje on.

Kaže kako uštede energije zahvaljujući ovim projektima nisu uopšte zanemarljive.

"Dom zdravlja u koji je utrošeno oko 80.000 KM, u prve dvije godine samo kroz te uštede uspio je otplatiti cijelu investiciju. To je zaista vrlo značajan podatak koji dovoljno govori o potrebi za ovakvim projektima i njihovoj isplativosti", zaključuje Šertović.

Na energetskoj efikasnosti Općina Posušje radi kontinuirano godinama, sukladno financijskim mogućnostima, kaže za eKapija.ba koordinator razvojnih projekata u Općini Ivan Milićević.

"U strategiji razvoja imamo: Mjera: 3.4.1. Edukacija  i promocija energetske efikasnosti; Projekt: 3.4.2. grijanje škola i JU na obnovljiv energent.  Imamo u planu sve Osnovne škole i sve Javne ustanove ‘obući’ u termofasade, educirati mlade i djecu i građane o svim mogućim načinima edukacije uštede resursa i energenata, a na autobusnnim stajalištima (za školeske autobuse) imamo edukativne plakate", kaže Milićević.

Kaže kako su u okviru energetske efikasnosti već u svim osnovnim školama zamijenili kotlovnice za centralno grijanja sa lož ulje na drva.

"U novoj Osnovnoj školi Posušje sada je na redu izrada termofasade", kaže Milićević, napominjući kako su realizirali I jedan edukativni projekt osvješćivanja mladih, djece i građana.

Sa projektima energetske efikasnosti nastavljaju, zamjenom kotlovnice (biomasa-drva i pelet) ostvarili su uštede od 100.000 KM na godišnjoj razini.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti