Jedno je sigurno: BH Airlines neće biti ugašen

31.01.2015. 08:28 / Izvor: Oslobođenje
Jedno je sigurno: BH Airlines neće biti ugašen

Plan spašavanja sastavljaju stručnjaci iz BH Airlinesa i Ministarstva. Sanaciju i reprogramiranje duga BH Airlinesa moguće je uraditi vrlo jednostavno ako se ukljiči rezon i iskoristi se pravo vlasnika u BH Airlinesu, a to je Ministarstvo prometa i komunikacija.

Prijedlog za spas BH Airlinesa naći će se na sjednici Vlade Federacije BiH iduće sedmice, iako Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH još nije dobilo taj prijedlog. Ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić nam je kazao da je u svakom slučaju prijedlog da se kompanija ne gasi. A plan spašavanja sastavljaju stručnjaci iz BH Airlinesa i Ministarstva.

Čekajući prijedlog

U Ministarstvu su kazali da prijedlog još nije došao, ali da ima dovoljno vremena, sedam dana, do sjednice Vlade i da će prijedlog sigurno do tada biti završen.

U međuvremenu, prijedlog mjera za spašavanje ministru Bijediću posalalo je Udruženje građana, dioničara-akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u BiH (UGDAU-DIF BiH), ali ministar ovo pismo još nije dobio jer je na putu.

Sanaciju i reprogramiranje duga BH Airlinesa moguće je uraditi vrlo jednostavno ako se ukljiči rezon i iskoristi se pravo vlasnika u BH Airlinesu, a to je Ministarstvo prometa i komunikacija, stoji u pismu Udruženja.

Naime, u UGDAU-DIF-u smatraju da je potrebno odmah donijeti odluku o integrisanju dva društva u jedno, a to su JP Međunarodni aerodrom Sarajevo i JP BH Airlines, jer u oba društva vlasnik je isti.

"Opravdanje za ovakvom odlukom je jednostavno, jer ukoliko se povuče paralela sa drugim aviokompanijama u svijetu ili EU utvrdit će se da je neshvatljivo da matični prevoz putnika bude odvojen od matičnog aerodruma. U tom slučaju dug BH Airlinesa od tri miliona eura prema JP Aerodromu se otpisuje, jer kako je moguće da "brat od brata” toliki dug potražuje, a JP Aerodrom je poslovao sa 6,5 miliona KM dobiti u 2014", stoji u pismu Udruženja.

Konsolidacija

U Udruženju su mišljenja da hitno treba uraditi elaborat o finansiskoj konsolidaciji BH Airlinesa po Zkaonu o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FbiH. Također, smatraju kako treba formirati tim koji će vrlo brzo otkriti lihvarske namjere ugovornih strana i utvrditi eklatantno narušavanje odredaba Zakona o obligacionim odnosima koji su bili štetni za BH Airlines u ugovoru o leasingu za nabavku aviona od HETA Leasinga.

"Sanacija i revitalizacija BH Airlinesa upitna, samo je potrebna dobra volja Vlade FbiH, što ne bi trebala biti upitno", stoji u pismu.

Dugovi BH Airlinesa su dostigli 13 miliona eura, u funkciji je samo jedan avion, dok se drugi nalazi u Njemačkoj, gdje bi trebao biti servisiran, ali nema novca ni za servis, kao ni za plate 100 zaposlenih u kompaniji. Osim toga, računi firme su blokirani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti