Izmjenama uputstva o carinskom postupku proširena lista roba

31.03.2015. 07:50 / Izvor: eKapija.ba
Izmjenama uputstva o carinskom postupku proširena lista roba

VTK BiH obavijestila je poslovnu zajednicu u BiH da je UIO BiH donijela Uputstvo o izmjenama i dopunama Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku koje je stupilo na snagu 28. marta 2015. godine.

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH obavijestila je poslovnu zajednicu u Bosni i Hercegovini da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH donijela Uputstvo o izmjenama i dopunama Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi broj: 01-02-2-302-13/15 od 27. marta 2015., koje je stupilo na snagu 28. marta 2015. godine.

Upustvo će biti objavljeno u“ Službenom glasniku BiH“, kao i na službenoj stranici Uprave, a ovim  je produženo važenje trenutnih odobrenja do 31. jula 2015.

Izmjenu Uputstva, koje je stupilo na snagu 28. januara 2015., inicirala je VTKBiH nakon što je zaprimila veliki broj primjedbi poslovnih subjekata iz Bosne i Hercegovine vezanih za smanjenje broja proizvoda za koje je moguće koristiti pojednostavljeni postupak.

S tim u vezi, Komora je pokrenula niz aktivnosti i 28. februara 2015. u Upravi za indirektno oporezivanje BiH je održan sastanak na kojem je zaključeno da će Komora u roku 15 dana dostaviti prijedloge roba koje bi mogle biti dodatno uvršetne u Uputstvo.

Neki od predloženih proizvoda su: proizvodi građevinske industrije (cement, cigla, armatura u vezovima, armaturna mreža, građa, stiropor, prirodni pečeni gips, pečeni građevinski gips, gipsani malter), betonski čelik i prerađevine - proizvodi od toplo valjane žice, drvena građa (bukva, hrast, jasen, grab, bagrem), drveni proizvodi, daska, elementi, kolje, parket (podovi), dijelovi za vrata i prozore, drveni briketi i masivne ploče, itd.

Rezultat aktivnosti Komore i nadležnih institucija je Uputstvo o izmjenama i dopunama Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi kojim je proširena lista roba i omogućeno efikasnije i ekonomičnije poslovanje bh. privrednika koji su registrovani za poslovanje s inostranstvom.

Iako nisu uvršteni svi prijedlozi poslovne zajednice koje je VTKBiH uputila UIOBiH, Uputstvo o izmjenama i dopunama Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi predstavlja napredak u proširivanju liste proizvoda, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti