Inspekcije će pojačati kontrole nelicenciranog softvera

27.03.2015. 11:17 / Izvor: eKapija.ba
Inspekcije će pojačati kontrole nelicenciranog softvera

Skup za tržišne inspektore predstavlja nastavak napora BSA u podršci tehnološkim inovacijama putem implementacije obrazovanja i promocije politika koje pružaju podršku zaštiti prava intelektualnog vlasništva, sajber bezbjednosti, trgovine i e-poslovanja u BiH.

Business Software Alliance (BSA) u BiH organizovala je 26. marta 2015. godine skup za tržišne inspektore Republičkog inspektorata Republike Srpske i Federalne uprave za inspekcijske poslove na Vlašiću, kako bi se raspravljalo o napretku ostvarenom u slučajevima korištenja nelicenciranog softvera tokom 2014. godine i kako bi se pružila dodatna obuka o zaštiti prava intelektualnog vlasništva, te o korištenju i trgovanju kompjuterskim programima. Očekuje se da će nakon obuke inspekcije biti efikasnije na terenu, navodi se u saopćenju BSA kojeg je dostavila Luna.

Ovaj događaj predstavlja nastavak napora BSA u podršci tehnološkim inovacijama putem implementacije obrazovanja i promocije politika koje pružaju podršku zaštiti prava intelektualnog vlasništva, sajber bezbjednosti, trgovine i e-poslovanja u BiH.

"Inspektorat RS odlučan je da se u skladu sa svojim ovlaštenjima maksimalno angažuje na suzbijanju zloupotreba prava intelektualnog vlasništva u RS. S obzirom da je riječ o globalnom problemu, svjesni smo da će ova borba biti kontinuiran i dugotrajan proces. Zaštićeno intelektualno vlasništvo postaje predmet legalne trgovine, doprinosi suzbijanju sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te prevenciji neovlašćenog korišćenja. Za efikasno suzbijanje zloupotreba prava intelektualnog vlasništva potrebno je raditi na stvaranju jakih kontrolnih mehanizama, što podrazumijeva kontinuiranu edukaciju inspektora. S obzirom da je riječ o specifičnim vrstama kontrole i tehnologijama koje se svakodnevno razvijaju i napreduju, sticanje novih znanja i vještina je preduslov za uspješan rad", izjavila je Borka Surtov, glavni tržni inspektor Republičkog inspektorata RS.

Kontinuitet rada inspekcije, u pogledu zaštite prava intelektualnog vlasništva, korištenja kompjuterskih programa i trgovine, već je dao rezultate, ne samo u podizanju svijesti pravnih lica i građana u Bosni i Hercegovini,  već i u vidu pozitivne ocjene za napredak na polju prava intelektualnog vlasništva u najnovijem Izvještaju Europske unije o napretku u BiH.

Tržišni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove sa zadovoljstvom su uzeli aktivno učešće na ovom seminaru i pozdravljaju inicijativu BSA za organizaciju ovakvih treninga. Značajno je da imamo redovno upoznavanje sa promjenama, koje se najbrže dešavaju u svijetu informacijskih tehnologija, te da se dodatno osvježe do sada stečena znanja i iskustva.

"Federalna Uprava za inspekcijske poslove intenzivirat će aktivnosti vršenja inspekcijskog nadzora u pogledu zaštite intelektualne svojine na računarskim programima, s ciljem osiguranja zdravije poslovne atmosfere za poslovanje i suzbijanja nelojalne konkurencije i sive ekonomije", izjavio je Anis Ajdinović, šef kabineta direktora FUZIP.

Pojačan nadzor pomaže u poboljšanju poslovnog okruženja. Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima predstavlja temelj za zaštitu kompjuterskih programa i drugih oblika prava intelektualnog vlasništva u BiH, i aktivnosti Inspektorata Republike Srpske u ovoj oblasti su vrlo važni, posebno za ispunjavanje uslova definiranih  od strane Svjetske trgovinske organizacije i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Mirna Milanović-Lalić, vanjski savjetnik pri BSA BiH je izjavila: "BSA u BiH, od samih početaka naglašava značaj zaštite prava intelektualnog vlasništva, između ostalog, i kao jednog od preduslova  za ulazak u evropske integracije. Ovi napori će dovesti do inovacija na polju informacionih tehnologija, stvaranja novih radnih mjesta i ekonomskog razvoja ove zemlje kroz kreiranje boljeg poslovnog ambijenta koji će privući strane investicije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti