Inovacija o kojoj priča svijet: Bosanka založila kuću u ostvarenje svog sna

17.04.2015. 09:29 / Izvor: eKapija.ba
Inovacija o kojoj priča svijet: Bosanka založila kuću u ostvarenje svog sna
OTVORI GALERIJU

Poduzetnički duh, iskustvo, impresija i kreativnost su joj bili jedini saveznici na putu do ostvarenja željenog sna. Ulaganja u biznis kroz inovaciju pokrila je novcem od prodaje vlastite kuće.

Prije dvije godine uslijed spleta raznih okolnosti koje su uticale na poslovanje firme, inovatorka i direktorica kompanije "Frigor" Belma Selimović odlučila je krenuti dalje, osmisliti nešto novo što će biti od koristi za zdravlje zajednice. Slušala je probleme ljudi, čitala i pratila statistike koje bilježe broj oboljelih od problema sa urogenitalnim aparatom. Sve ovo je navelo na ideju, da osmisli društveno koristan projekt, veš koji će uveliko riješiti ovaj problem.  

OD IDEJE DO STVARNOSTI

Kako nikad u životu nije sjela na vruću stolicu,  Belma je u svoj projekt ušla sama iz jedne potpuno druge branše. Poduzetnički duh, iskustvo, impresija i kreativnost su joj bili jedini saveznici na putu do ostvarenja željenog sna. Ulaganja u biznis kroz inovaciju pokrila je novcem od prodaje vlastite kuće, čvrstog ubjeđenja da će vratiti uloženo jer kaže, inovacije su najbolja formula za uspjeh, koje ni ekonomska kriza ne može ugroziti.

U početku njenog zalaganja nije bilo lako, prolaziti kroz transformacije izuma - ideje u nešto komercijalno vrijedno, korisno za društvo i čovjeka, kao prvo osmisliti dizajn jer Belma nije bila krojačica, dizajner ili nešto slično. Sve je za nju bilo novo, ali želja za inovacijom sve veća. Nakon osam mjeseci Belminog istraživanja i više pokušaja prilagodbe protutipa modi i istovremeno  preventivnoj funkciji u jednoj maloj tvornici koju vodi Snežana Gluvić nastali su prvi radovi "Termoprosta" (muškog veša) i "Femiterma" (ženskog veša). Međutim, ovdje nije bio kraj, urađena su razna testiranja, dorađivanja izuma, ulaganje u marketing i izlazak na tržište BiH.

Stratešku prednost koju je  Belma odmah željela posjedovati je mehanizam intelektualnog vlasništva i pravna zaštita. Kako ovakva ideja  nije postojala, odlučila je zaštititi, prijaviti Institutu za intelektualno vlasništvo BiH i Institutu za međunarodne patente u Ženevi. Belmina inovacija  je 5. juna 2014. godine zvanično priznat i službeno objavljen patent.

"Bilo je teško i još uvijek je jer u svakom poslu imate poteškoća koje su sastavni dio poslovanja", ali kaže Belma, danas je njena ideja pravovremena, privlačna, utemeljena na proizvodu, koji je stvorio vrijednost za krajnjeg korisnika, a za nju kao inovatoricu, užitak u privilegiji da je njen projekt postao stvarnost. Kaže kako su Sheepa proizvodi jedinstveni na tržištu, u potpunosti autohtonog bosanskohercegovačkog porijekla, koje krasi udobnost, moderan dizajn i najvažnije što korisnički testovi pokazuju pozitivnu preventivnu funkciju. Redovnim korištenjem ovih proizvoda se za čak 80 odsto smanjuje mogućnost oboljenja reproduktivnog i urinarnog trakta uzrokovanim prehladom što su potvrdili i specijalizirani liječnici.

Pojašnjava, kako je Termoprost – muški donji veš, koji služi za prevenciju problema urogenitalnog trakta (prostate i urinarnih puteva). Blagotvorno utiče na kožu, sprječava učestalo noćno mokrenje, (inkontinenciju) štiti od faktora hladnoće, stimuliše muškost. Preporučuje ga posebno muškoj populaciji iznad 55 godina, koji osjećaju promjene u mehanizmu kontrole mokrenja, povezane sa starenjem.

Femiterm - Ženski donji veš, služi za prevenciju problema reproduktivnog i urinarnog trakta (jajnika i mokraćne bešike). Blagotvorno utiče na nježnu žensku kožu, štiti donji dio trbuha od faktora hladnoće, umanjuje bol kod mjesečnih  ciklusa  stimuliše reprodukciju. Za sve naprijed navedeno preporučuje ga mlađim ženama, a  za žene u starijoj životnoj dobi,  Femiterm je kaže idealan za otklanjanje osjećaja nelagode praćene učestalim i nekontrolisanim mokrenjem.

SVJETSKE NAGRADE 

Za ovaj jedinstveni izum Belma je dobila i nekoliko nagrada. Dobitnica je zlatne medalje za 9. međunarodnom sajmu izuma i novih tehnologija "New Time", u Sevastopolju u Ukrajini,  za isti izum bh. inovatorica dobila je priznanje na internacionalnom sajmu iENA 2013 u Njemačkoj. Sve ove nagrade dobila je kao aktivna članica Asocijacije inovatora BiH, a posebno je ponosna na priznanje iz Kine u novembru 2014., gdje su inovatori iz Bosne I Hercegovine ostvarali uspjeh dostojan poštovanja i divljenja, na Međunarodnoj izložbi u Kunšanu (Kina) gradu –sjedištu najvećih svjetskih kompanija u oblasti savremenih tehnologija i inovacija. Belma je upravo tamo  dobila posebno priznanje od svjetjeskog Udruženja žena inovatorica i poduzetnica. Njena inovacija je obišla svijet. Proizvodi koji su načinjeni od kvalitetnog pamuka i vune smještene, upravo, gdje je neophodno održati temperaturu tog dijela tijela stalnom. Vuna je kaže čudo prirode, najstariji pronađeni tekstili su bili vunenonog sirovinskog sastava.  "Uz benefit koji pruža vunu, možemo je slobodno nazvati 'Čuvaricom zdravlja'."

Njeni proizvodi Termoprost i Femiterm se mogu kupiti u 40 apoteka u BiH, putem Facebook stranice, putem web portal BH Pošta (rubrika zdravlje), putem Kaymu portala (dostava na adresu).

Novi posao joj je počeo donositi određeni profit, koji je neophodno ulagati u dalji razvoj i jačanje distribucijskih mreža kako bi Sheepa proizvodi bili dostupani širom Evrope i svijeta.

"Borim se, nije lako",  kaže Belma.

S obzirom da već ima Sheepa brend, nije isključen ni ulazak u poslovne partnerske odnose, sa domaćim ili ino partnerima. "Proizvodima koji imaju potencijal šire discipline izvoza mogao bi se u skoroj budućnosti ostvariti i neki ekonomski rast i razvoj u BiH, čemu svi težimo, čak i država ,obezbijediti određen broj radnih mjesta, posebno najugroženije kategorije žena između 40-60 godina."

Belma nije stala na Termoprostu i Femitermu, izumila je i Fussterm Man- Woman, proizvod koji poboljšava lošu cirkulaciju u stopalima, jača tenziju mišića, spriječava pretjerano znojenje nogu i time otkanja osjećaj nelagode.

Na listi izuma nalazi se i Termoremedium set jastuka koji sprječava nastanak dekubidalnih rana, uzročno ležanjem i nepokretljivošću, omogućava prirodan položaj lumbalnoj i vratnoj kralježnici, bilo da se radi o degenerativnim, spondilotičkim promjenama, diskus herniji ili drugim bolnim stanjima kičme, te šal -kapa 2 u 1. Ovaj proizvod štiti grlo i glavu od faktora hladnoće, koristiti će se sukladno trenutnoj potrebi. Sprječava akutne upale grla, sinusa. Koristi kod skijanja, planinarenja.

"Uz Sheepa proizvode mogu se preventivno spriječiti dodatni poremećaji psihičkog i fizičkog aspekta zdravlja. Zdravlje jeste prirodan resurs, ali ne i konačan,  zdravstvena preventiva, to je tema koja bi osim humane, danas  u društvu, trebala zauzimati i značajniju ekonomsku dimenziju", kaže  Belma Selimović.

E. Kokor

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti