Halimović: Podrška rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća

30.01.2015. 07:36 / Izvor: eKapija.ba
Halimović: Podrška rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović u izjavi za Poslovni portal eKapija.ba govorio o rezultatima, planovima projektima Ministarstva.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta realiziralo je u prošloj godini mnoge aktivnosti, a generalno je podržavalo projekte u svrhu poboljšanja uslova za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP-a), izjavio je za poslovni portal eKapija.ba federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović.

"Pružena je direktna podrška sektoru MSP-a s ciljem njegovog rasta i opstanka, očuvanju postojećih radnih mjesta, stvaranju uslova za nova zapošljavanja, kao i podrška osnivanju novih subjekata male privrede u Federaciji BiH", rekao je Halimović.

Naveo je da je Ministarstvo aktivno sudjelovalo u implementaciji projekta "Podrška EU i uspostavljanje i jačanje poslovne infrastrukture za unapređenje konkurentnosti MSP", koji je u potpunosti implementovan u trećem kvartalu 2014. godine.

"U okviru projekta 'Podrška sistemu upravljanja kvalitetom u BiH' omogućili smo da se 100 MSP u BiH (45 MSP iz Federacije BiH), bez novčane naknade, uključi u proces pripreme za certifikaciju i uvođenja sistema upravljanja kvalitetom (QMS) u skladu sa ISO standardom", kazao je Halimović.

Podrška subjektima male privrede

Spoemnuo je da je implementiran i Projekat "Harmonizacija strategija i akcionih planova za razvoj MSP-a na području Federacije BiH", s ciljem sagledanja mjera i projekta u svrhu unapređenja okruženja za razvoj MSP-a.

"S ciljem realizacije Projekta 'Izgradnja poduzetničkih zona' osigurana je saradnja sa UNDP-em i Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC). Planirana sredstava za realizaciju projekta uvećana su za 570.000 KM, kao donacija SDC-a", izjavio je Halimović.

Podsjetio je i da je projekat „Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta“ imao za cilj pružiti finansijsku podršku subjektima male privrede za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti.

"Kada je riječ o poticajnim sredstvima planiranim za razvoj sektora MSP-a, ona su dodjeljivana kao kreditna i kao grant sredstva. Dodatna ulaganja omogućit će pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, veće iskorištenje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, novo upošljavanje i povećanje izvoza", naveo je resorni ministar.

Spomenuo je da je realizirana i kreditna linije preko Razvojne banke Federacije BiH po izuzetnom povoljnim uslovima, pomenuvši nisku kamatnu stopu, veći grejs periodom, kao i period otplate.

"Dodijeljena su i grant sredstva izvozno orijentisanim privrednim subjektima, sa namjerom jačanja konkurentnosti subjekata male privrede, koji svojim poslovanjem ostvaruju tržišnu uspješnost, povećavaju zaposlenost i izvoze svoje proizvode", naveo je Halimović.

Kazao je da je Ministarstvo subvencioniralo kamate na poduzetničke kredite.

"Svjesni smo činjenice da poduzetnici, koji su podigli kredite u komercijalnim bankama sa velikim kamatnim stopama, u postojećoj ekonomskoj krizi, imaju otežan povrat tih sredstava", objasnio je Halimović.

Od drugih aktivnosti Ministarstva, Halimović je spomenuo podršku u osiguravanju opstanka subjekata male privrede u prvim godinama poslovanja „Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede“.

"Jedan od glavnih ciljeva razvoja male privrede je povećanje broja subjekata male privrede i u današnje vrijeme jasne ekonomske krize potreban je jak poticaj onima koji namjeravaju stvarati nova radna mjesta", izjavio je Halimović.

Povećanje konkurentnosti

Spomenuo je i projekat "Podrška uvođenju sistema upravljanja kvalitetom", koji za cilj ima povećanje konkurentnosti subjekata male privrede, na sve zahtjevnijem globalnom tržištu.

"U planu rada je i nastavak realizacije strategije razvoja MSP-a u Federaciji BiH koja ima za cilj kreirati okvir za stvaranje održivog, međunarodno konkurentnog i izvozno orijentisanog sektora MSP-a i na taj način osigurati ekonomski i društveni napredak za Federaciju BiH. Realizacijom strateških ciljeva ovo ministarstvo će u potpunosti doprinijeti razvoju male privrede na području Federacije BiH, koja čini najvitalniji i značajan segment privrednog i jedinstvenog prostora BiH", podcrtao je resorni ministar.

Govoreći o aktivnostima u 2015. godini, Halimović je rekao da će Ministarstvo predložiti da se u budućem radu Vlade Federacije BiH iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije izmjesti industrija i premjesti u Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

"Time bi se mala i srednja preduzeća, koja već ulaze u domen industrije, mogla dobiti adekvatniju i kvalitetniju podršku, kako od ovog resornog ministarstva tako i od programa koje će Vlada usvajati u svom budućem radu", precizirao je Halimović.

Poticaji za opstanak i razvoj tradicionalnih zanata

Najavio je da će se raditi na razvoju institucionalnog okvira i legislative, promociji i poticanju poduzetništva, te razvoju poduzetničke infrastrukture.

"Pratit ćemo zakonsku regulativu koja se odnosi na oblast privrede i MSP-a i dati doprinos da se ona kreira u smjeru što boljeg ambijenta za razvoj MSP-a. Podržavat ćemo izgradnju poduzetničkih zona i ostalih institucija za razvoj poduzetništva, niz mjera i aktivnosti koje imaju za cilj povećanje broja malih i srednjih poduzeća, poticanje rasta inovativnih i izvozu usmjerenih MSP-a i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta", pomenuo je Halimović.

Dodao je da je u planu provođenje aktivnosti za poticaj uvođenju inovacija i savremenih tehnologija, kao i sistema kvalitete.

"Pokušat ćemo osnažiti inovatorstvo i poticati asocijacije inovatora da razvijaju komercijalizaciju inovacija. Tu su i poticaji za opstanak i razvoj tradicionalnih i starih zanata, a nastavit ćemo implementaciju projekta 'Certificiranje općina u FBiH' koji će poboljšati poslovni ambijent lokalnih uprava", kazao je Halimović.

U 2015. godini planirani su i poticaji za opstanak i razvoj tradicionalnih i starih zanata, podrška sajmovima kao i organiziranje i sudjelovanje na skupovima, okruglim stolovima i slično.

Izgradnja poduzetničkih zona, inkubatora, centara i klastera

Resorni ministar najavio je da će, u sklopu poticajnih mjera, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u narednom periodu podržavati izgradnju poduzetničkih zona i ostalih institucija za razvoj poduzetništva, kao što su poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi, poduzetnički centri, klasteri. 

"Provest ćemo niz mjera i aktivnosti u svrhu povećanja broja malih i srednjih poduzeća, poticanje rasta inovativnih i izvozu usmjerenih malih i srednjih poduzeća i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za poslovanje", rekao je Halimović.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti