Hadžić-Čubrilović: Neophodno obaviti tehničke preduvjete za digitalizaciju

21.07.2014. 16:21 / Izvor: eKapija.ba
Hadžić-Čubrilović: Neophodno obaviti tehničke preduvjete za digitalizaciju

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić i Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović konstatirali su danas da je neophodno obaviti tehničke preduvjete kako bi se izvršila digitalizacija mikrovalnih veza.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić i Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović konstatirali su danas da je neophodno obaviti tehničke preduvjete kako bi se izvršila digitalizacija mikrovalnih veza javnih radiotelevizijskih servisa u Bosni i Hercegovini i odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom područja Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

Hodžić je prije sastanka izjavio da je sastanak organiziran na njegov zahtjev kako razgovarali o digitalizaciji, odnosno o implementaciji projekta digitalizacije jer imaju određenih problema u RS-u, zbog čega je i otišao u Banju Luku da zatraži svu moguću podršku Radio-televizije Republike Srpske te da ne dovodi u pitanje ono što je nacionalna ili državna strategija, koja u ovom trenutku nema svoju alternativu.

"Mi do 1. 7. 2015. moramo završiti započeti projekt digitalizacije i što se mene tiče ovo je danas posljednja šansa da se deblokiraju stvari, jer u suprotnom ćemo se morati odlučiti na alternativne korake, a oni bi mogli imati ozbiljne posljedice, posebno za provedbu digitalizacije u RS-u",  kazao je ministar Hadžić.

Pored toga, na sastanku u Banjoj Luci, Hadžić i Čubrilović su ocijenili i da je potrebno dodatno, na diplomatskom nivou, uticati na hrvatsku stranu kako bi se otpočelo sa igradnjom mostova preko rijeke Save, u Gradiški i Svilaju, čime će, nakon izgradnje autoputa na koridoru 5C, biti u punoj funkciji planirana mreža autoputeva, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Ministri su se saglasili da je, u prethodnom periodu, napravljen značajan pomak u izgradnji mreže autoputeva i ukupnom razvoju drumskog saobraćaja.

Čubrilović je upoznao Hadžića da radovi na izgradnji mosta preko rijeke Bosne i dionice autoputa od Doboja do Prnjavora teku planiranom dinamikom, te da se, uskoro, očekuje početak radova na izgradnji autoputa od Prnjavora do Banje Luke.

Bilo je riječi i o ispunjavanju uvjeta za preuzimanje kontrole neba od strane BiH.

Zaključeno je da je potrebno ispuniti i preostale pripreme kako bi se, nesmetano, u oktobru preuzela kontrola preleta koja se sada vrši iz Beograda i Zagreba.

eKapija.ba/FENA

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti