Građani od sljedeće godine mogu birati od koga će kupovati struju

22.10.2014. 13:37 / Izvor: eKapija.ba
Građani od sljedeće godine mogu birati od koga će kupovati struju

Budući da se od 1.1. 2015. godine otvara tržište električne energije za sve kategorije kupaca pa tako i kategoriju domaćinstva, građani će imati i drugu opciju odnosno mogućnost da na otvorenom maloprodajnom tržištu slobodno izaberu drugog opskrbljivača.

Građani BiH od sljedeće godine mogu birati od koga će kupovati struju. Budući da se prema Zakonu o električnoj energiji, od 1.1. 2015. godine otvara ovo tržište za sve kategorije kupaca pa tako i kategoriju domaćinstava, građani će osim  elektroprivreda u BiH imati i drugu opciju, odnosno mogućnost da na otvorenom maloprodajnom tržištu slobodno izaberu drugog opskrbljivača.

Bez obzira koga izabrali, domaće elektroprivrede ili neke privatne kompanije koje se bave ovom djelatnosti, kupci će biti dužni da sa njima zaključe ugovor o opskrbi.

Ugovori o korištenju distributivne mreže i  ugovori o opskrbi električnom energijom koje Elektroprivreda BiH posljednjih mjeseci šalje građanima su zakonska obveza svakog kupca električne energije, saznajemo iz ove kompanije. Oni koji se odluče potpisati ugovore sa recimo Elektroprivredom BiH trebali bi to uraditi do kraja godine.  

U ovom razdoblju su, kažu nam iz ove kompanije, maksimalno intenzivirali aktivnosti na zaključivanju ugovora o korištenju distributivne mreže i ugovora o opskrbi krajnjih kupaca električnom energijom i namjera je da do kraja ove godine budu zaključeni ugovori sa svim kupcima električne energije.

''Potpisani ugovori mogu se predati našim zaposlenicima koji očitavaju brojila i vrše podjelu računa ili dostaviti u  poslovnice naplate elektrodistribucija Sarajevo, Tuzla, Bihać, Mostar i Zenica. Kupcima kojima ugovori još uvijek nisu dostavljeni, omogućava se potpisivanje prilikom dolaska u poslovnice naplate (npr. prilikom plaćanja računa)'', navode iz Elektroprivrede.

Ugovor o korištenju distributivne mreže i Ugovor o opskrbi električnom energijom sa opskrbljivačem potpisuju samo vlasnici stambenih objekata, nikako privremeni korisnici.

Napominju da svi troškovi prilikom zaključenja i dostave potpisanih predmetnih ugovora idu na teret JP EPBiH , odnosno da su krajnji kupci oslobođeni svih naknada.

Ugovorom o opskrbi električnom energijom su definirani odnosi, prava i obveze između opskrbljivača i kupca kao što su: snaga i količina ugovorene električne energije, mjesto isporuke, mjesto i način mjerenja, elemente i uvjeti za snabdijevanje električnom energijom, naponski nivo i vrsta priključka, način obračuna i dostave računa, adresa dostave računa, te odredbe o plaćanju računa,  prava i obveze ugovornih strana, način razrješavanja sporova, razdoblje zaključenja ugovora i ostale odredbe u skladu sa Općim uvjetima za isporuku električne energije.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti