Grad Sarajevo predstavio aktuelne razvojne projekte na Reactivate Sarajevo

30.05.2015. 08:31 / Izvor: eKapija.ba
Grad Sarajevo predstavio aktuelne razvojne projekte na Reactivate Sarajevo

Domaći i međunarodni eksperti će u naredna tri dana obrađivati teme iz oblasti arhitekture, urbanizma i ekologije u cilju predstavljanja i oživljavanja resursa grada Sarajeva.

"Grad Sarajevo kao mjesto susreta različitih kultura i civilizacija, kao mjesto u kojem se oduvijek njeguje komšiluk, kao najveća tekovina zajedničkog življenja na ovim prostorima, je idealan za održavanje foruma pod nazivom 'Reactivate Sarajevo'.  Zbog toga je Grad Sarajevo zajedno sa gradonačelnikom Ivom Komšićem prihvatio počasno pokroviteljstvo ovog eminentnog skupa", pozdravio je učesnike Foruma koji je u petak počeo sa radom u Domu mladih Skenderija, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimir Gojer.

Domaći i međunarodni eksperti će u naredna tri dana obrađivati teme iz oblasti arhitekture, urbanizma i ekologije u cilju predstavljanja i oživljavanja resursa grada Sarajeva.

Pomoćnica gradonačelnika za urbano planiranje i stambene poslove, Nedreta Komarica, govoreći danas na temu „Potencijali i izazovi grada Sarajeva“, predstavila je aktuelne razvojne projekte Grada Sarajeva:

"Pokrenuli smo izgradnju prve biciklističke staze u gradu Sarajevu. Grad Sarajevo je titular i Projekta revitalizacije Trebevićke žičare. Već dvije godine radimo na osiguravanju sredstava za početak gradnje Trebevićke žičare i uspjeli smo obezbijediti 3.800.000 švicarskih franaka što po kursu Centralne banke iznosi preko sedam miliona KM", istaknula je Komarica.

Dodala je da je Grad prošlog mjeseca završio projekat postavljanja informativnih tabli sa nazivima tramvajskih stajališta na svim tramvajskim linijama: "Ovo je primjer kako se s malo para, može realizirati jedan efektan projekat u cilju unaprjeđenja turističke ponude grada Sarajeva, kao i turizma koji je danas, pored međunarodne saradnje, važan pokretač ekonomskog razvoja glavnog grada BiH", navela je Komarica.

Pomoćnica gradonačelnika je ovom prilikom najavila "Dane energetske efikasnosti u Sarajevu" sa GIZ-om sredinom septembra, u sklopu kojih će se održati međunarodna konferencija, sajam energetske efikasnosti i edukativni programi o racionalnom i "pametnom"  korištenju energije. U svom obraćanju je govorila i o dinamici priprema Sarajeva i Istočnog Sarajeva za održavanje 13. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF-a 2017), u sklopu koje je potrebno obnoviti/izgraditi potrebnu infrastrukturu na Bjelašnici, Jahorini i Igmanu. Komarica je kazala da je Grad Sarajevo podržao ideju mladih i poduzetnih ljudi, koji su se okupili u HUB-u 387, da se Sarajevo pridruži "porodici pametnih gradova" u Evropi i svijetu.

"S obzirom na specifičnost geografskog položaja grada Sarajeva, želimo stvoriti jednu kompatibilnu urbanu cjelinu, koja će istovremeno zadovoljiti kriterije estetike, funkcionalnosti, energetske održivosti i biti pogodno za zdravlje naših sugrađana", istaknula je na kraju svog obraćanja Nedreta Komarica te se zahvalila Ambasadi Švicarske u BiH, te brojnim organizatorima, koji su uložili nemjerljiv trud za održavanje ovog, za grad Sarajevo, značajnog međunarodnog foruma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti