Goraždanski privrednici vraćaju epitet regionalnog izvoznog lidera

27.08.2014. 08:22 / Izvor: eKapija.ba

Premijer FBiH Nermin Nikšić u pratnji svojih domaćina posjetio je goraždanske privredne subjekte koje ostvaruju izvanredne rezultate, posebno u izvoznoj industriji te ovom području polako vraćaju epitet regionalnog lidera.

Nakon sastanka u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u pratnji svojih domaćina posjetio je goraždanske privredne subjekte koje ostvaruju izvanredne rezultate, posebno u izvoznoj industriji te ovom području polako vraćaju epitet regionalnog lidera.

Nikšić se u industrijskoj zoni "Pobjeda" sastao sa direktorima firmi "Pobjeda Rudet", "Pobjeda technology", "Unis Ginex" i "Tvornica alata" Hasanom Đozo, Hasanom Tafrom, Sadikom Korjenićem i Enisom Bunjo, koji su ga upoznali sa razvojem ovih kompanija i problemima s kojima se susreću.

"Na svu sreću, puno više je onih pozitivnih stvari nego problema. Ti problemi s kojim se suočavaju su već sistemski, na neki način riješeni. Najveći problem je dugovanje koje imaju rudnici prema 'Pobjedi Rudet' i to ćemo pokušati da riješimo. S druge strane, problem Tvornice alata su dugovi prema zdravstvenom osiguranju. O tome je već Vlada vodila računa i donijela zakon koji predviđa mogućnost rješavanja tih obaveza.Dogovorili smo se i oko posredovanja kada su u pitanju kamate i indirektni porezi, tako da će se to riješiti",  kazao je federalni premijer istakavši da je ovdje riječ o kompanijama za koje je teško reći koja je od koje bolja.

U industrijskoj zona "Vitkovići" delegacije dviju vlada primili su predsjednik Uprave Prevent grupacije Almir Jazvin, direktor "Preventa" Goražde Haris Rahman i Adnan Smailbegović, član Nadzornog odbora Prevent grupacije.

Prevent grupacija u Goraždu zapošljava oko 1.230 ljudi. Njenim dolaskom na ove prostore u potpunosti je izmijenjena slika Vitkovića, od neperspektivnog naselja do sve poželjnijeg mjesta za rad i život.

"Činjenica je da smo od 18. maja 2012.godine zaposlili novih 400 radnika na lokalitetu Goražda. Ovdje imamo jednu veoma mladu firmu koja se zove Prevent components koja trenutno ima od 110-120 zaposlenih. Moram da kažem da od tog broja imamo 85 ljudi  koji rade u Srebrenici za tu firmu, odnosno dorađuju taj proizvod koji mi ovdje proizvodimo.To je firma u kojoj mi vidimo veliki potencijal i prosperitet i u narednom periodu naš fokus će biti na širenju komponenti u oblasti plastike", kazao je direktor  Haris Rahman.

Zadovoljstvo razvojem ove kompanije i sve pohvale za uspješan rad danas je iskazao i federalni premijer Nikšić.

"Ja mogu samo da im čestitam i potvrdim da ćemo rješavati sve administrativne prepreke i prepreke koje se mogu pojaviti u ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva", riječi su Nikšića.

Susret federalnog premijera sa goraždanskim privrednicima završen je posjetom kompaniji „Bekto Precisa“ i sastankom sa njenim vlasnikom Redžom Bektom.

"Želim jasno naglasiti da su ovo firme koje zaslužuju svaku pažnju i podršku Vlade FBiH", rekao je Nikšić.

Federalni premijer je ocijenio interesantnim da je konstanta u razgovorima s rukovodstvima svih kompanija bilo navođenje činjenice da je Razvojna banka FBiH u proteklom periodu bila dosta zatvorena i teška za komunikaciju, te da su zbog toga bili prisiljeni tražiti druge izvore finansiranja.

"Mi želimo da to promijenimo i potpuno sam se stavio u funkciju da Razvojna banka bude podrška privredi. Pravilnim plasmanom sredstava iz Razvojne banke u kompanije, koje smo danas obišli, imamo priliku da otvorimo stotine radnih mjesta, i da budu pokrenute značajne investicije, jer su ovi ljudi pokazali da znaju raditi, samo im treba pružiti podršku", izjavio je Nikšić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti