GMO: Velika prijetnja ulazi na vrata BiH

20.04.2015. 09:53 / Izvor: eKapija.ba
GMO: Velika prijetnja ulazi na vrata BiH

Iako protivno zakonima BiH koji nalažu da je proizvodnja i uvoz genetski modifikovane hrane zabranjen, donedavna istraživanja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pokazala su da od 100 ispitanih proizvoda njih 67% sadrži genetski modifikovani materijal.

Centar za životnu sredinu organizuje akciju povodom Svjetskog dana protiv TTIP-a (Transatlansko trgovinsko i investiciono partnerstvo) i CETA-e (Sveobuhvatno ekonomsko trgovnisko partnerstvo). Radi se o sporazumima kojima se  želi spriječiti mogućnost da građani Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade odlučuju o njima važnim pitanjima vezano za bezbjednost hrane, prava radnika, zaštita životne sredine, desetine hiljada aktivista širom svijeta u nekoliko stotina gradova već je podiglo svoj glas.

Kao značajne prijetnje potisivanja sporazuma TTIP i CETA-e inicijatori globalne akcije navode:

- uvođenje GMO hrane i snižavanje standarda sigurnosti u prehrani;

- smanjenje radničkih prava;

- uvođenje ISDS (Pitanje sporova između ulagača i država) mehanizma putem kojih bi multinacionalne korporacije dobile mogućnost da tuže državu ako ona svojim odlukama „ugrožava“ njihov profit;

- smanjenje stepena zaštite okoline i napora da se zaustave klimatske promjene.

"Iako protivno zakonima Bosne i Hercegovine koji nalažu da je proizvodnja i uvoz genetski modifikovane hrane zabranjen, donedavna istraživanja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pokazala su da od 100 ispitanih proizvoda njih 67% sadrži genetski modifikovani materijal. Ukoliko bi došlo do potpisivanja pomenutih sporazuma, prvenstveno nivo bezbjednosti hrane će postati upitan na naše, već ranjivo/ugroženo tržište. Ovom akcijom želimo da damo podršku svim organizacijama u borbi protiv potpisivanja sporazuma i istaknemo vrijednost naše domaće proizvodnje", rekla je Duška Kudra, koordinatorica akcije ispred Centra za životnu sredinu.

TTIP i CETA predstavljaju najveće trgovinske ugovore koji se namjeravaju potpisati između Evropske unije sa jedne strane i Sjedinjenih Američkih Država i Kanade sa druge. Ugovori, koji ukoliko budu potpisani već sredinom 2015. godine izmijeniće veliki broj regulativa na polju Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti