Frilenseri zarade mjesečno nekoliko prosječnih plata

21.12.2014. 17:22 / Izvor: Glas Srpske
Frilenseri zarade mjesečno nekoliko prosječnih plata

Bloger i profesor francuskog jezika Jelena Radovanović posljednjih nekoliko godina bavi se isključivo pisanjem na internetu za strane klijente i ne krije da radeći taj posao zarađuje i više nego pristojno.

Pisanjem na internetu za domaće i strane klijente u vrijeme besparice i nezaposlenosti moguće je mjesečno zaraditi i po nekoliko prosječnih plata u Srpskoj. Jedini kriterijum za frilensere, osobe koje zarađuju putem globalne mreže, jeste dobro poznavanje engleskog jezika, ljubav prema pisanju i odlična internet konekcija.

Bloger i profesor francuskog jezika Jelena Radovanović posljednjih nekoliko godina bavi se isključivo pisanjem na internetu za strane klijente i ne krije da radeći taj posao zarađuje i više nego pristojno.

"Sadržaj na internetu u najvećem procentu je tekstualni, a sve te tekstove neko mora i da napiše, što znači da je mogućnost za zaradu neograničena. Bilo da pišete na sopstvenom blogu ili za klijente, zarada je tu, s tim da je zarada pisanjem na blogu mnogo kompleksnija i zahtijeva poznavanje internet marketinga i visok stepen samoinicijative, dok pisanje za klijente najčešće zna biti "daj mi toliko i toliko tekstova na tu temu". Mogućnost zarade je srazmjerna znanju i uloženom trudu", tvrdi Radovanovićeva.

Ona kaže da je potencijalne klijente najlakše naći na specijalizovanim sajtovima za povezivanje klijenata i pisaca koji funkcionišu "poput neke pijace poslova", na kojima je dovoljno da se frilenseri registruju, postave biografiju i pretraže bazu poslova koji se nude.

"Među najpoznatijim sajtovima za razne frilensere su Elance oDesk, dok su iWriter ili TextBroker specijalizovani isključivo za pisce. Osim traženja klijenata na pomenutim sajtovima, druga mogućnost je samostalno nalaženje klijenata, što je dosta zahtjevnije, ali i isplativije. Načini za pronalaženje klijenata su razni, od plaćene reklame, direktnog kontaktiranja firmi i sajtova, preporuka prijatelja", kaže Radovanovićeva.

Jelena dodaje da specijalizovani pisci naplaćuju i po nekoliko desetina hiljada dolara po tekstu, a solidan pisac nakon perioda uhodavanja može da očekuje mjesečnu zaradu veću od 1.000 evra.

"Kada se savladaju osnove kopirajtinga i kontent marketinga, u okviru kojih se dešava većina onlajn pisanja, treba se bazirati na promovisanje sebe i svog rada, jer poslovi na internetu ne padaju s neba. Tada se može očekivati zarada od nekoliko prosječnih plata", naglasila je Radovanovićeva.

Da je pisanje na internetu odličan posao za popunjavanje studentskog džeparca, zna i Ljiljana Šipragić iz Banjaluke, koja uspješno prodaje svoje tekstove domaćim i inostranim klijentima.

"Prije manje od godinu sasvim slučajno sam počela da se bavim onlajn pisanjem kao honorarnim poslom i za kratko vrijeme sam stekla mnoge klijente. Količina zarađenog novca u ovom poslu zavisi isključivo od osobe koja se time bavi. Sami sebi diktirate koliko ćete tekstova danas napisati, a veći broj tekstova donosi i više novca, što je logično", rekla je Šipragićeva.

Dodala je da je potrebno mnogo istraživanja po internetu kako bi se napisao kvalitetan tekst za koji je klijent spreman da plati.

Šipragićeva kaže da izrada onlajn portfolija kao oblik prezentacije rada pisca predstavlja jedan od najboljih načina samoreklame i privlačenja većeg broja klijenata.

"Najbolji način za privlačenje klijenata je lični veb sajt u obliku portfolija, sa kontakt podacima i prijašnjim radovima na osnovu kojih potencijalni klijent ima uvid u vaš rad. Do klijenata se može doći i putem društvenih mreža, potrebno je samo da ih iskoristite za samoreklamu i objavljujete svaki tekst koji napišete. I preporuke klijenata su jedan od načina", ispričala je Šipragićeva.

Ona kaže da u pogledu tema nema ograničenja i da se može pisati o svemu i svačemu. Sama je pisala recenzije raznih sokovnika, lijekova za anksioznost, kao i sve o WordPressu, besplatnom servisu za pisanje blogova. Najtraženiji su tekstovi vezani za teme ljepote, zdravlja, zarade, nekretnina, osiguranja, te tekstovi iz oblasti self-help, odnosno samopomoći.

"Vlasnici sajtova često prave stranice specifične tematike za koje im je potrebna velika količina tekstova na sedmičnoj osnovi za objave, jer ukoliko se sajt redovno ažurira, ima veći broj posjeta, što dovodi i više oglašivača, tako da za svaku temu postoji mogućnost unovčenja", kazala je Šipragićeva.

Internet marketing stručnjak (SEO) iz Banjaluke Nemanja Krecelj tvrdi da internet predstavlja veliki izvor zarade za onoga ko hoće da radi, a pisanje je samo jedan od načina.

"U BiH je slabo razvijena svijest o zaradi na internetu, a mnogi u svijetu jako dobro žive od tog posla i zarađuju milione mjesečno. Zarada pisanjem se dobro plaća i uglavnom ide po broju riječi ili po broju stranica, u zavisnosti od klijenta. Strani klijenti plaćaju od tri do pet dolara za 500 riječi, dok za kvalitetniji tekst cijena zna biti i 30 dolara za 500 riječi. Poslodavci koji u planu imaju dugoročne tekstove i pronađu pisca koji ispunjava njihove potrebe plaćaju ga po satu", kaže Krecelj.

Dodaje da za potrebe svojih sajtova često traži usluge "internet pisaca", među kojima ima i nekoliko Banjalučana.

"S obzirom na to da su mi tekstovi bitni zbog SEO posla kojim se bavim, često koristim usluge frilens pisaca. Odlično sarađujem sa jednom djevojkom iz Banjaluke koja mi piše tekstove na engleskom jeziku i plaćam je šest maraka po satu", rekao je Krecelj.

Kazao je da se kod pisca najviše cijene maštovitost i istraživački duh.

"Najvažnije je da pisac zna istražiti informacije potrebne za određenu temu, takođe je važno da su tekstovi SEO optimalizovani, tj. da se koriste ključne riječi pomoću kojih ih "Google" bolje pozicionira nakon objave",  rekao je Krecelj.

Vlasnica jednog od najposjećenijih blogova u BiH Hana Kazazović kaže da se pisanjem bavi zato što voli, da je blog izuzetna lična promocija, ali da se na bh. tržištu može vrlo malo zaraditi pisanjem bloga.

"Blog vodim više iz hobija, mada povremeno zaradim i novac ili dobijem neki proizvod. Zahvaljujući njemu, uspjela sam pronaći zaposlenje i upoznati mnoge divne ljude koji su me doveli do nekih angažmana ili projekata",  kaže Kazazovićeva i dodaje da se u svijetu blogom zarađuje veliki novac kroz oglašivače, plaćene tekstove, pretplate čitalaca i nerijetko služi za prodavanje sopstvenog znanja.

Za sve one koji se odluče baviti pisanjem na internetu stručnjaci iz ove oblasti savjetuju mnogo upornosti i ličnog usavršavanja. Savjetuju da se stalni posao ne napušta, kakav god da je, dok se ne pozicioniraju u poslu frilenser pisca.

Alati

Ukoliko želite da pišete za strane klijente, ali vaš engleski nije baš savršen, postoji nekoliko jednostavnih alata, među kojima su Ginger, koji se na mjesečnom nivou plaća oko 15 maraka i Grammaril.com, koji je nešto skuplji i mjesečno košta oko 50 maraka. Oba alata funkcionišu u MS Wordu i onlajn tako što podvlače greške u tekstualnom dokumentu. Ginger, pored grešaka u kucanju riječi, upozorava na pogrešno upotrijebljen ili izostavljen prijedlog. Grammaril.com radi slično, uz dodatak da provjerava stilske i sintaksičke stvari.

Naplata

Naplata se u većini slučajeva vrši putem PayPal servisa, koji funkcioniše u vidu virtuelne banke i dostupan je građanima BiH.

"Dovoljno je otvoriti devizni račun u bilo kojoj banci u BiH, kreirati nalog na PayPal servisu i pratiti korake za verifikaciju naloga. Prilikom prijave na bilo koji sajt na kojem se skupljaju frilenser pisci, zatražiće od vas da unesete i svoju PayPal adresu kako bi vas uredno isplatili", kaže Nemanja Krecelj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti