Fočo za eKapija.ba: Sustav javne nabave zaživio i u potpunosti je provodiv

26.12.2014. 09:23 / Izvor: eKapija.ba
Fočo za eKapija.ba: Sustav javne nabave zaživio i u potpunosti je provodiv

S obzirom na to da se radi o kompleksnom Zakonu koji je u mnogim segmentima različit od dosadašnjeg, eKapija.ba sa svojim uređivačkim timom priprema razne obavijesti i članke po pitanju javnih nabavki i podrške procesima nabavki.

Novi zakon o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini (BiH) stupio je na snagu 27. novembra 2014. godine. Tim zakonom, koji je 30. aprila 2014. usvojio Parlament BiH, definiše se procedura javnih nabavki, unapređuju mehanizmi za sprečavanje zloupotreba, smanjuju troškovi učešća u tom procesu i uvode savremene tehnike i procedure.

Dakle, očekuje se da će se novim Zakonom stanje unaprijediti, odnosno da će doprinijeti prevenciji korupcije i omogućiti veću kontrolu nad državnim novcem.

S obzirom na to da se radi o kompleksnom Zakonu koji je u mnogim segmentima različit od dosadašnjeg, eKapija.ba sa svojim uređivačkim timom priprema razne obavijesti i članke po pitanju javnih nabavki i podrške procesima nabavki.

Mjesec dana nakon stupanja na snagu Zakona, razgovarali smo sa Đinitom Fočo, direktoricom Agencije za javne nabavke BiH o provedbi Zakona, te  određenim pravima dobavljača.

Nakon prelaska Agencije za javne nabave na novi sustav objave postupka javne nabave, zanima nas koliko je do sada državnih institucija počelo objavljivati tendere na ovaj način?

- Novi sustav E-nabave (www.ejn.gov.ba) je krenuo sa primjenom 27.11.2014, sa početkom primjene novog Zakona o javnim nabavama i dosada je objavljeno cca. 200 obavijesti o nabavi. Ovdje bismo pomenuli da objavu mogu vršiti sva ugovorna tijela iz članaka 4. i 5. Zakona, a ne samo državne institucije.

Pomenuli bismo da je sustav dizajniran na način da svi zainteresirani mogu vršiti pretragu na vrlo jednostavan način i u svakom trenutku imati potrebne informacije (potrebno je samo kliknuti na pretragu obavijesti). Korištenje sustava E-nabave je zasada besplatno i smatramo da je zaista korisno sredstvo svim osobama uključenim u proces javne nabave. Naime, moguće je pregledati bazu podataka po nazivima ugovornih tijela, predmetima ugovora, vrsti ugovora, vrsti obavijesti, datumu objave drugim riječima na taj način se može izvršiti uvid u sve objavljene obavijesti o nabavi, dodjeli ugovora i poništenju postupka javne nabave i druge obavijesti ugovornih tijela.

Koje su do sada najveće prepreke na koje ste naišli provedbom sistema?

- Dosada nismo naišli na neke veće prepreke pri provedbi sustava e-Nabave. Firma Devlogic d.o.o je radila na razvoju novog informacijskog sustava zajedno sa timom iz Agencije za javne nabave te je za kratko vrijeme razvijena kompleksna aplikacija koja je od krucijalnog značaja za provedbu novog Zakona. Prilikom razvoja sustava e- nabave, razvojni tim je vodio računa o tome da se sve funkcionalnosti koje podrazumijeva novi sustav razviju i implementiraju na način da korištenje sustava bude maksimalno prilagođeno korisnicima ovog sustava tj. ugovornim tijelima, ponuditeljima i savim zainteresiranim osobama. Takođe bismo pomenuli da sustav e-nabave objedinjava dosadašnji Informacijski sustav za elektronsku objavu obavijesti (Go-Procure), Informacijski sustav za dostavu izvješća o dodjeli ugovora u postupcima javnih nabava (Wisppa), te Elektronski Registar ugovornih tijela i ponuditelja (Registar). Na taj način će biti olakšana pretraga zainteresiranim osobama.

Da li je do sada bilo slučajeva da ima ugovornih tijela koji će javne nabavke objavljivati mimo Agencije?

- Kako Agencija vrši praćenje primjene Zakona, dosada nismo naišli na takav slučaj. Pominjemo da se praćenje primjene (monitoring) radi i po zahtjevima ponuditelja, međutim za ovakav slučaj još uvijek nismo dobili zahtjev za djelovanjem.

Da li će se na sajtu Agencije nalaziti i nabavke sektorskih ugovornih tijela?

- Na Portalu javnih nabava će se objavljivati obavijesti o nabavi, dodjeli ugovora, poništenju postupka javne nabave, dobrovoljne ex ante obavijesti o transparentnosti i prethodne informacijske obavijesti kao i sažetci obavijesti o nabavi na engleskom jeziku svih ugovornih tijela definiranih Zakonom tj svih institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, pravnih osoba koje su osnovane za određenu svrhu u cilju zadovoljavanja potreba od općeg interesa, a koje nemaju industrijski ili komercijalni karakter i nad kojim nazdor vrši država na jedan od tri načina opisana Zakonom te sektorskih ugovornih tijela.

Koliko je od najavljenih 1.500 pojedinaca uključenih u postupke javne nabave kako u javnim institucijama tako i u privatnom sektoru, prošlo kroz obuku o primjeni postupaka javnih nabavki?

- Kroz projekat Europske unije pod nazivom "Jačanje sustava javnih nabava u Bosni i Hercegovini", koji je financiran iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012) predviđeno je obučavanje oko 1.500 pojedinaca koji dolaze iz ugovornih tijela, institucija za javnu kontrolu i predstavnika nositelja zakonodavne vlasti na državnoj razini. Dosada, predstavnici ključnih institucija javnih nabava- Agencije za javne nabave i Ureda za razmatarnje žalbi su prošli kroz nekoliko obuka, te krenulo i sa održavanjem obuka za certificirane trenere javnih nabava, a obučavanje 1.500 pojedinaca je predviđeno u narednom razdoblju.

Ko obučava državne službenike?

- Za državne službenike u institucijama Bosne i Hercegovine su održane dvije obuke u 2014 godini, obje u Sarajevu, jedna 29.04. a druga 21.10.2014. a nazočila su ukupno 103 državna službenika (46 i 57).

Za državne službenike iz institucija FBiH održana je obuka u Mostaru 29.05.2014. godine, a nazočiloje 20 službenika.

Za uposlene u institucijama Brčko Distrikta održana je obuka u Brčkom 03.07.2014. godine, te je nazočilo je 36 službenika.

Naposlijetku, za uposlene u institucijama RS održana obuka je u Banja Luci 19.11.2014. godine, a nazočilo je 46 službenika.

Obuke su držali certificirani treneri iz Agencije za javne nabave i certificirani treneri sa liste trenera (podaci o trenerima dostupni na stranici Agencije).

Koliko će novim Zakonom o javnim nabavkama sistem istog biti transparentiji?

- Novi Zakon znatno povećava stepen transparentnosti u postupcima javnih nabava na način da će svi zainteresirani moći da prate postupke od samog pokretanja, preko momenta zaključivanja i čitavu fazu realizacije ugovora. Naime, ugovorna tijela će biti dužni objaviti osnovne elemente ugovora za sve postupke javne nabave, kao i sve izmjene ugovora do kojih dođe tijekom realizacije ugovora.

Ugovorna tijela moraju donositi planove nabava i objaviti ih iznad vrijednosti 50.000,00KM za robe i usluge i 80.000,00KM za radove na svojoj internetskoj stranici, postoji obveza objave obavijesti za sve postupke čija vrijednost prelazi 6.000KM na portalu javnih nabava (www.ejn.gov.ba), osigurava će se veći stupanj transparentnosti rada Povjerenstava za nabave, postoji obveza objave odluke o izboru ponuditelja i odluke o poništenju postupka, zatim objava tenderske dokumentacije kod provedbe pregovaračkog postupka bez objave obavijesti, tako da će biti znatno pojačana društvena kontrola u ovoj oblasti, zatim predviđeno je razvijanje elektronskih javnih nabava što dodatno poboljšati cijeli sustav i još više povećati transparentnost.

Koje su sankcije za ugovorna tijela koja su dužna objaviti, a ne objave postupak javne nabavke?

- Člankom 36. Zakona o javnim nabavama navedeno je da se sve obavijesti o nabavi, o dodjeli ugovora, poništenju postupka javne nabave, dobrovoljna ex ante obavijest o transparentnosti i prethodna informacijska obavijest kao i sažetak obavijesti o nabavi na engleskom jeziku objavljuju na Portalu javnih nabava (www.ejn.gov.ba) . Takođe, sažetak obavijesti objavljuje u Službenom glasniku BiH.

Nadalje, člankom 116. Zakonom o javnim nabavama su pobrojane prekršajne prijave, koje može podnijeti Ured za razmatranje žalbi ( u slučaju da je došlo do žalbe) i Agencija za javne nabave (ako nije bilo žalbe) kod nadležnog suda za prekršaje. Naime, ugovorno tijelo, između ostalog, se može kazniti za prekršaj ako nabavi robu, radove ili usluge bez provedbe postupaka javnih nabava propisanih Zakonom osim u slučajevima kad zakon to dopušta i ako započne postupak javne nabave prije nego što se ta ispune predviđeni uvjeti. Neobjavljivanje obavijesti sukladno Zakonu o javnim nabavama se može podvesti pod gore pobrojane prekršajne povrede, te su u tom slučaju predviđene novčane kazne od 1.500,00 do 15.000,00KM za ugovorna tijela te od 300,00 do 3.000,00KM za odgovornu osobu u ugovorno tijelu.

Kada očekujete da će cijeli sistem "zaživjeti" u potpunosti?

Sustav javne nabave je već zaživio od početka primjene Zakona o javnim nabavama i u potpunosti je provodiv. Dosad imamo objavljene slijedeće podzakonske akte; Pravilnik o postupku izravnog sporazuma;

- Naputak o uvjetima i načinu objave obavijesti i dostavljanja izvješća u postupcima javnih nabava u informacijskom sustavu "e-Nabave";

- Pravilnik o obliku jamstva za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora;

- Naputak za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponude;

- Naputak o načinu vođenja zapisnika o otvaranju ponuda;

- Izjava o ispunjenosti uvjeta iz čl. 45 stavak (1) točke a-g Zakona;

- Izjava o ispunjenosti uvjeta iz čl. 47. stavak (1) točke a i d) i (4) Zakona;

- Izjava o ispunjenosti uvjeta iz čl. 50. točke c), d) e) i g) Zakona;

- Izjava o ispunjenosti uvjeta iz čl. 51. Točke c), d) i f) Zakona;

- Pismena izjava iz članka 52. Zakona;

- Naputak o uspostavi i vođenju sustava kvalifikacije i

- Naputak o uvjetima, načinu na koji sektorska ugovorna tijela dodjeljuju ugovore povezanom poduzeću, poslovnom partnerstvu i sektorskom ugovornom tijelu koje je sastavni dio poslovnom parternstva.

U narednom razdoblju očekujemo objavu i ostalih podzakonskih akata koji su proslijeđeni u proceduru. Kako smo već pomenuli, i sustav e-nabave od 27.11.2014 (početka primjene Zakona) u potpunosti krenuo sa radom.

Razgovarala: Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti