FIPA izabrala najznačajnije strane investitore u 2013. godini u BiH

09.12.2014. 18:13 / Izvor: eKapija.ba
FIPA izabrala najznačajnije strane investitore u 2013. godini u BiH
OTVORI GALERIJU

Prema riječima dirketorice FIPA-e Jelice Grujić, ukupne strane investicije u BiH najvećim dijelom resursno su orijentisane i resursi su ti koji najviše privlače strane investitore.

Agencija za promociju stranih ulaganja u BiH (FIPA) izabrala je najbolje investitore u Bosni i Hercegovini u 2013. godini na manifestaciji pod imenom "Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2013", koja je održana danas u Sarajevu.

Ove godine nagrade su dodijeljene u četiri kategorije i to: najznačajnija "greenfield" investicija, najznačajnija investicija ostvarena putem akvizicije/privatizacije, najznačajnija investicija zahvaljujući kojoj je otvoreno najviše radnih mjesta i najznačajnija investicija putem zajedničkog ulaganja.

Preduzeće "EFT Rudnik i termoelektrana Stanari Doboj", izabrano je za najznačajnijeg investitora u kategoriji "greenfield", odnosno osnivanje novog preduzeća/izgradnja objekta.

"G petrol d.o.o. Sarajevo" izabran je kao najznačajniji investitor u kategoriji "Akvizicija/privatizacija".

U kategoriji "Otvaranje radnih mjesta" izabrana je "Napco Beds Factory d.o.o. Petrovo", dok je firma "Interwork d.o.o. Bosanski Petrovac" dobila nagradu za najznačajnijeg investitora u kategoriji "Zajedničko ulaganje".

Prema riječima dirketorice FIPA-e Jelice Grujić, ukupne strane investicije u BiH najvećim dijelom resursno su orijentisane i resursi su ti koji najviše privlače strane investitore.

"Ono što, također, privlači strane ulagače je domaće tržište. Strani investitori nisu zadovoljni kompleksnim procedurama, neusaglašenim zakonima na svim nivoima vlasti", kazala je Grujić i dodala da su to generalno primjedbe koje se iz godine u godinu ponavljaju.

Ona je rekla da su u 2013. godini, najznačajnije investicije bile iz Velike Britanije, Srbije, Austrije i Njemačke, a u prvih šest mjeseci 2014. godine one su dolazile iz Rusije, Srbije i Austrije.

Direktor NIS Gazpromnefta za Adriatic regiju Branko Radujko, kazao je da priznanje koju je G petrol dobio izuzetno znači, jer je Gazprom došao na domaće tržište u vrijeme kada je smanjena investiciona aktivnost kako u BiH tako i u cijeloj regiji.

"Došli smo da ostanemo na ovom tržištu, da donesemo novi kvalitet iz naše modernizovane i savremene rafinerije u Pančevu, ali i da donesemo bolje usluge i bolji odnos sa potrošačima. Pristuni smo gotovo dvije godine u BiH i naš utisak je da smo birali dobro. BiH je, uz sve svoje specifičnosti, dobro mjesto za investiranje. Svakome naše iskustvo prenosimo i pozivamo i druge da ulažu u BiH",  rekao je Radujko i dodao da je investicija Gazproma u BiH u 2013. godini iznosila nešto više od 60.000.000 eura.

Podpredsjednik Grupe EFT Zoran Ivković izjavio je da nagrada u kategoriji "greenfield investicije" za Grupu EFT veliki podsticaj.

"Naše preduzeće osnovali smo prije dvadesetak godina, sa namjerom da se bavimo trgovinom struje. To nam je i danas osnovna djelatnost. Trgujemo u 20 zemalja Evrope, a bez svog proizvoda teško ćemo opstati na tržištu", naveo je Ivković i dodao da su iz tog razloga krenuli u izgradnju termoelektrane.

Podcrtao je da je Grupa EFT spoznala BiH kao dobro mjesto,  da su dobili dobre uslove i da su 2004. godine krenuli u razvijanje investicije izgradnje prve termoelektrane na teritoriji bivše Jugoslavije u posljednjih 35 godina.

Direktor firme “Interwork” d.o.o. iz Bosanskog Petrovca Sanel Liđan izjavio je da je nagrada došla neočekivano.

"Za investiciju u BiH prvenstveno smo se oprijedijelili, er je BiH trenutno porezna oaza. Za investiciju u pelet odlučili smo se jer je to proizvod koji je deficitaran u Evropi. Postoji velika potreba za peletom, a imamo osigurano tržište. Bosanski Petrovac ima jedno od najvećih šumskih bogastava na prostoru bivše Jugoslavije i za njega smo se odlučili zbog sirovine", rekao je Liđan.

On je dodao da je Interwork u 2014. godini proširio svoje kapacitete i da do proljeća 2015. godine planira završiti investicioni ciklus od tri godine, a trenutno zapošljava 31 radnika.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti