Fadil Novalić prvi privrednik na čelu Vlade Federacije BIH

26.12.2014. 09:13 / Izvor: Slobodna Bosna
Fadil Novalić prvi privrednik na čelu Vlade Federacije BIH

Kao privrednik, Novalić je ostvario značajne rezultate u autoindustriji. Pod njegovim vodstvom je desetak tvornica sa blizu 1.300 radnika. Revitalizovao je nekoliko državnih kompanija koje su privatizovane, i sve su danas uspješne.

Novi federalni premijer definitvno biće Fadil Novalić, objavio je magazin Slobodna Bosna.

Bosna je objavila i razloge zbog kojih se stranački vrh SDA odlučio za Novalića ali i otkrila detalje ekonomskog plana novog federalnog premijera.

Slobodna Bosna piše da su Novalićevi poslovni uspjesi bili jedan od najvećih argumenata pri izboru mandatara. On dolazi iz realnog sektora, u kome je radio poslednjih 30 godina. Bio je  menadžer nekoliko uspješnih domaćih i inostranih kompanija. Ekspoze novog mandatara sa interesovanjem čeka poslovna zajednica, jer će ovaj čovijek biti prvi privrednik na čelu najviše izvršne institucije u Fedraciji. Ali i prvi premijer  iz Tuzlanskog kantona.

Kao privrednik, Novalić je ostvario značajne rezultate u autoindustriji. Pod njegovim vodstvom je desetak tvornica sa blizu 1.300  radnika. Revitalizovao je nekoliko državnih kompanija koje su privatizovane, i sve su danas uspješne. Imaju izvoz koji prelazi 100 miliona godišnje. U tom duhu planira voditi i Federaciju BiH.

Njegov ekspoze, prema pisanju Slobodne Bosne, sadrži osam strateških ciljeva usmjerenih na ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Program sadrži 100 mjera ekonomske politike. Na dokumentu je radio Savjet za ekonomsku politiku SDA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti