Energoinvest nakon 25 godina uvodi red u fabrici u Meksiku

25.04.2014. 08:24 / Izvor: nap.ba
Energoinvest nakon 25 godina uvodi red u fabrici u Meksiku

Uprava "Energoinvesta" nedavno je posjetila fabriku „Energomex“ u Meksiku, te nakon 25 godina pokušava vratiti vlasništvo i pravo upravljanja u fabrici milionske vrijednosti.

Uprava “Energoinvesta” nedavno je posjetila fabriku „Energomex“ u Meksiku, te nakon 25 godina pokušava vratiti vlasništvo i pravo upravljanja u fabrici milionske vrijednosti.

Kako je za novinsku agenciju Patria rečeno iz "Energoinvesta" firma "Energomex" koja je formalno u vlasništvu Energoinvesta, već 25 godina radila je i donosila samovoljne odluke koje su je dovele u teško stanje.

"Uprava ove firme je uporno odbijala bilo kakvu saradnju sa stvarnim vlasnikom, te je tim povodom delegacija „Energoinvesta“ i posjetila ovu firmu u Meksiku. Tokom posjete uočeni su ogromni problemi, neizmirene obaveze prema partnerima, dobavljačima i radnicima, pa je čak započela i pljenidba opreme. S tim u vezi, Skupština za društvo „Energomex“ zakazana je za 15. maj u Sarajevu kako bi se nakon 25 godina fabrika i upravljačka prava vratila pravom vlasniku", kažu iz "Energoinvesta".      

Dalje su potcrtali kako već više od dvije i po decenije "Energoinvest" ne kontrolira tamošnju upravu i direktora Nijaza Korića. Aktuelna Uprava "Energoinvesta" je napokon odlučila da po ovom pitanju uradi konkretne korake, što sve od početka rata u Bosni i Hercegovini nije bio slučaj.

"Ova fabrika je itekako značajna, posebno ako se ima na umu da je "Energomex" jedina fabrika ostala u vlasništvu naše kompanije nakon provedene privatizacije pojedinih dijelova „Energoinvesta“. Tokom Skupštine očekuje se promjena upravljačke strukture fabrike i nove knjige dioničara", dodali su iz "Energoinvesta".

Također, Uprava "Energoinvesta" je svjesna teškog stanja i neizmirenih obaveza koje je nagomilala još aktuelna uprava „Energomexa“, ali isto tako svjesni da bi održavanje "statusa quo" značilo apsolutnu propast za ovu firmu.

"Nova uprava će pokušati spasiti što se spasiti da, te će svi kapaciteti biti usmjereni da "Energomex" ne predstavlja teret „Energoinvestu“ nego da fabrika ostane i služi stvarnom vlasniku. Nema sumnje da će nova upava imati težak zadatak, ali smo uvjereni da za očuvanje "Energoinvestovog" interesa u Meksiku još uvijek nije prekasno", dodali su iz "Energoinvesta".

foto: dovla.net

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti