Ekonomisti i pivari o efektima početka naplate dvije akcizne stope na pivo

01.09.2014. 07:55 / Izvor: Nezavisne novine
Ekonomisti i pivari o efektima početka naplate dvije akcizne stope na pivo

BiH je zakasnila s uvođenjem naplate diferencirane akcize na pivo, koja zvanično počinje danas i ona u konačnici neće osnažiti položaj domaćih pivara, slažu se ekonomski stručnjaci i domaći pivari.

BiH je zakasnila s uvođenjem naplate diferencirane akcize na pivo, koja zvanično počinje danas i ona u konačnici neće osnažiti položaj domaćih pivara, slažu se ekonomski stručnjaci i domaći pivari.

Sa druge strane, razlika od pet feninga u naplati akcize između domaćih i stranih pivara je mala da bi oblast domaće proizvodnje piva sada uspjela da napravi značajniji iskorak.

Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak, kaže da je odluka prema kojoj će sada oni koji sada proizvode do 400.000 hektolitara piva godišnje, odnosno domaći proizvođači piva, plaćati akcizu od 0,20 KM po litru piva, a strani, koji proizvode preko te količine, 0,25 KM po litru, poprilično zakašnjela.

"Zaštita domaće proizvodnje je na veoma niskom nivou i gotovo da ne postoji. Iako se ova odluka neće dopasti velikim kompanijama iz inostranstva, pet feninga veća akciza za njih neće biti veliki namet", rekao je Pavlović.

On je konstatovao da je udio konzumiranja domaćeg piva u BiH, koji kotira između 20 i 30 odsto, nastao kao rezultat dugogodišnjeg nepostojanja brige države prema ovom, kao i prema ostalim sektorima domaće proizvodnje.

"Uloga stranih lobija u ovom sektoru je toliko jaka da u svakom trenutku mogu da dovedu u pitanje konkurentnost cijene domaćih proizvođača", kaže on. Iz UIO su danas objasnili tehničke detalje u smislu da sada pravo na smanjenu akcizu može ostvariti uvoznik pod uslovom da ima dokaz da je pivo nabavio od proizvođača čija je prosječna proizvodnja u prethodne tri godine manja od 400.000 hektolitara.

Oni su precizirali da je diferencirana akciza definisana odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

 Sa druge strane, Edin Ibrahimpašić, predsjednik Grupacije pivarske industrije BiH i direktor "Bihaćke pivovare", ocijenio je da su nastupajuće promjene pozitivan i značajan pomak za domaću industriju piva, ali je dodao da je akcizna razlika od pet feninga preniska, te da u konačnici neće predstavljati nikakvu prepreku za velike uvoznike piva u BiH.

"Naš prvobitni zahtjev je bio da akciza za velike proizvođače bude 0,35 KM po litru piva, ali smo, nažalost, nakon raznih usaglašavanja i 'pravljenja atomske bombe' od politike uvođenja dvostruke akcize na kraju spali na iznos od 0,25 KM. Ta cifra je odobrena, ozvaničena i ona je na kraju prošla parlamentarnu proceduru", kaže Ibrahimpašić.

On je naglasio da u cijeloj priči u vezi s umanjenjem prvobitno zahtijevanog iznosa od 0,35 KM za velike proizvođače, najveću ulogu imaju strani lobiji koji su u ogromnoj mjeri uticali na ovu odluku.

"Akcizna razlika od pet feninga po litru je zaista beznačajna za velike multinacionalne kompanije koje su najveći uvoznici u BiH. Mi smo upozoravali da ovako mala razlika ne donosi nikakav benefit domaćim proizvođačima", ističe Ibrahimpašić.

Međutim, kako smo ranije objavili, UIO BiH je u svojoj analizi projektovala da će uvođenje diferencirane akcize na pivo u prvoj godini primjene umanjiti potrošnju uvoznog piva u BiH za deset odsto, a u istom postotku povećati potrošnju domaćeg piva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti