Dugovi za poreze i doprinose: Žive od budžeta, a zakidaju ga

01.08.2014. 08:22 / Izvor: Oslobođenje
Dugovi za poreze i doprinose: Žive od budžeta, a zakidaju ga

Krajem juna ove godine porezni obveznici su po osnovu doprinosa i poreza, barem oni koji duguju više od 50.000 KM, Poreznoj upravi Federacije BiH dugovali 1,6 milijardi maraka.

Krajem juna ove godine porezni obveznici su po osnovu doprinosa i poreza, barem oni koji duguju više od 50.000 KM, Poreznoj upravi Federacije BiH dugovali 1,6 milijardi maraka. Među dužnicima su privatna i državna preduzeća, ali i organi javne uprave i javne institucije koje se finansiraju iz budžeta kantona i Federacije BiH.

Tako su među dužnicima zavodi za zapošljavanje, bolnice, škole, sudovi, ministarstva unutrašnjih poslova itd. Prema podacima Porezne uprave FBiH, navedenim u listi najvećih dužnika, najviše je osnovnih i srednjih škola koje ne uplaćuju poreze i doprinose, a zanimljiv je podatak da su sve škole dužnici iz Hercegbosanske i Zapadno-hercegovačke županije.

Ipak, najveći pojedinačni dužnici su Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona 29 miliona KM, Opšta bolnica Konjic 11,4 miliona, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ-a 10,4 miliona KM, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačke županije 2,3 miliona, Općinski načelnik Vareš 2,2, Dom zdravlja Glamoč 1,2 miliona, Općinski sud Ljubuški 235.144, a Agencija za privatizaciju USK-a 64.306 KM.

Pomoćnica direktora Porezne uprave za naplatu duga Jasminka Mehović nam je na pitanje kako je moguće da institucije koje se finansiraju iz budžeta ne uplaćuju doprinose i poreze u budžet odgovorila: "Što će to biti čudno kad se zadužujemo kod MMF-a, imamo pola miliona nezapsolenih, uništenu i iscrpljenu privredu".

Ona je dodala kako su ipak najveći problem državna preduzeća koja ne plaćaju poreze i doprinose, ali se nada da će i to uskoro biti riješeno novim propisima koje Vlada FBiH priprema.

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra finansija FBiH za poreze, kazao nam je kako se problem dugova može riješiti uskraćivanjem novca institucijama i preusmjeravanjem za vraćanje dugova. Osim toga, opcije naplate poreza su blokada računa i sporazumi o odgođenom plaćanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti