Drvoprerađivači moraju iznaći rješenja za redovno snabdijevanje sirovinom

06.03.2015. 08:41 / Izvor: Fena
Drvoprerađivači moraju iznaći rješenja za redovno snabdijevanje sirovinom

Midhat Ahmetović iz preduzeća BH Šume je izjavio da je najveći problem koji ima šumarstvo u Federaciji BiH nepostojanje zakona o šumama, jer su se od 2009. godine.

Rješavanje pitanja snabdjevenosti sirovinom, cijena, kao i poduzimanja mjera da se djelatnost šumarstva stavi u pravni okvir, neki su od prioriteta koji su istaknuti na jučerašnjem sastanku Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH u Sarajevu. 

"Finalni proizvođači u ovoj grupaciji predlažu da se unaprijedi stanje u korist šumarija i fabrika koje proizvode finalne proizvode. Smatramo da se u industriji namještaja, ukoliko se dogovorimo u vezi  unapređenja upravljanja ili gospodarenja šumama, može u veoma kratkom roku otvoriti 10.000 radnih mjesta, što je najvažnije i što je najveći interes građana BiH", izjavio je potpredsjednik Grupacije šumarstva i drvene industrije PKFBiH Muhamed Pilav. 

U tom smislu, kako je dodao, neophodno je osigurati redovno snadbijevanje finalnih proizvođača  sirovinom. 

"Najjednostavnije rješenje bi bilo da se bukva kao naš najznačajniji resurs kada se radi o liščarima, proglasi 'sirovinom od posebnog interesa za BiH' i da se na taj način u potpunosti zabrani izvoz balvana i poluproizvoda od balvana. Na taj način bilo bi više nego dovoljno sirovina za razvoj postojećih fabrika i otvaranje novih u BiH", naveo je Pilav. 

Šumari i drvoprerađivači, kako je istaknuto, moraju iznaći rješenja da se ne ugrozi drvna industrija kao izvozno orijentisana grana i osigura redovno snabdijevanje sirovinom, a da se pri tome šumarstvo ne dovede u nezavidan položaj. 

Midhat Ahmetović iz preduzeća BH Šume je izjavio da je najveći problem koji ima šumarstvo u Federaciji BiH nepostojanje zakona o šumama, jer su se od 2009. godine, kada je zakon o šumama proglašen neustavnim, problemi u šumarstvu multiplicirali do te mjere da će trebati puno vremena da se zaustave negativni trendovi i pojave.
 
Naglasio je da postoji nelagalno snabdijevanje, kao i da bespravne sječe šume poprimaju dramatične razmjere. 

"Poseban problem je što nemamo uredno i kvalitetno snabdijevanje naših najvećih korisnika šumarstva, odnosno drvoprerađivačke industrije koja bilježi izuzetne finansijsijske efekte u poslovanju sa inostranstvom i ostvaruje sufcit koji je vrlo značajan za BiH", kazao je Ahmetović. 

Stav Grupacije šumarstva i drvne industrije je da naknada za općekorisne funkcije mora ostati i da proces korištenja tih sredstava treba biti transparentan s tim da se sredstva vraćaju za projekte u šumarstvu. 

Također je istaknuto da lanac certificiranja treba postojati za procese od sječe drveta pa do kreiranja finalnog proizvoda i prodaje da bi izvoznici svoje proizvode mogli uspješno plasirati na strana tržišta

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti