Dolaskom Tesla Motorsa bh. automobilska industrija bi doživjela renesansu

18.10.2014. 08:19 / Izvor: eKapija.ba
Dolaskom Tesla Motorsa bh. automobilska industrija bi doživjela renesansu

Iako BiH ima razvijenu proizvodnju za automobilsku industriju ne postoji značajan interes kod velikih automobilskih kompanija za otvaranje pogona u našoj zemlji.

Poznati američki proizvođač električnih automobila Tesla Motors, prema pisanju slovačkih medija, mogao bi svoj prvi europski pogon otvoriti upravo u ovoj zemlji. Slovačka je do sada privukla veliki broj značajnih automobilskih kompanija, kao što su Volkswagen (u Bratislavi), PSA Peugeot-Citroen (u Trnavi) i Kia (u Žilini). Njihova proizvodnja je u Slovačkoj u 2013. iznosila oko 980.000 vozila.

Kao saznajemo predstavnici ove kompanije su u pregovorima sa ministarstvima i agencijama za promociju investicija ne samo Slovačke, nego i  Češke, Poljske i Nizozemske, pa će u skladu sa ponuđenim uvjetima za realizaciju investicije odabrati i najbolju lokaciju za svoju investiciju.

Ipak, iako BiH ima također razvijenu proizvodnju u automobilskoj industriji ne postoji značajan interes za otvaranje pogona velikih automobilskih kompanija u našoj zemlji. 

Iz Agencije za promociju stranih investicija u BiH kažu da nisu imali nikakav kontakt sa predstavnicima Tesla Motorsa te da nemaju informaciju da su predstavnici ove kompanije iskazali neki interesa za BiH. Navode da je praksa međunarodnih kompanija kakva je Tesla Motors da istražuju tržišta preko svojih posrednika, konzulatantskih kompanija, koje za njih rade analizu tržišta je i gdje je najbolje ulagati.

Stručnjaci upozoravaju da je jedan od glavnih razloga zašto ovakve kompanije ne razmatraju BiH kao destinaciju za ulaganje stalna politička nestabilnost, slabi poticaji investitorima, duge administrativne procedure te loše kotiranje BiH u izvještajima kao što je Doing Business u kojem se radi analiza poslovanja u 198 ekonomija u svijetu pa i BiH.

Adela Vukotić-Terek iz Asocijacije metalske i elektroindustrije VTK BiH smatra da  Bosna i Hercegovina, budući da ima dugu tradiciju i bogato iskustvo u proizvodnji automobila i komponenti za automobilsku industriju pa samim tim i jaku tehnološku bazu potrebnu za proizvodnju visoko sofisticiranih zahtjeva, u svakom pogledu može ravnopravno upoređivati sa zemljama kao što su Slovačka, Češka, Poljska i Nizozemska.

Podsjeća da, zahvaljujući kompanijama koje su bile nositelji gospodarskog razvoja iz razdoblja kada je autoindustrija BiH doživjela vrhunac, i danas uživamo reputaciju zemlje sa potencijalima u ovoj oblasti.

''Iako ne u mjeri koja odgovara našim mogućnostima i željama, ipak smo i dalje prisutni na svjetskom tržištu. U posljednjih deset godina, ova industrija je doživjela dinamičan razvoj i postala je snažno izvozno orjentirana, izvozeći u prosjeku 90% svoje proizvodnje u 30 zemalja širom svijeta'', navodi ona za naš portal. 

Također, navodi pozitivne efekte širenja Tesla Motorsa na europsko tržište budući da to podrazumijeva i buduće investicije u stanice za napajanje baterija i specijalizirane servisne centre  kojih u južnom i gotovo cijelom centralnoistočnom dijelu Europe uopće nema, dok se u sjevernoj i zapadnoj Europi nalazi tek 74 stanica za napajanje.

Tako da je, navodi, samim  tim ovakav proizvođač mnogo atraktivniji ne samo za zemlju u kojoj će locirati svoju proizvodnju već za cijelo europsko tržište.

''Eventualnim dolaskom jednog takvog velikog proizvođača poput Tesla Motorsa, autoindustrija Bosne i Hercegovine bi zasigurno doživjela renesansu'', mišljenja je Vukotić-Terek.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti