Do kraja godine možemo očekivati još lokalnih zajednica sa BFC certifikatom

19.06.2015. 16:01 / Izvor: eKapija.ba
Do kraja godine možemo očekivati još lokalnih zajednica sa BFC certifikatom

Program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem predstavlja jedinstvenu inicijativu u regiji jugoistočne Europe, koja utiče na kreiranje brže i efikasnije administracije i koja treba da otkloni prepreke za ubrzani razvoj gospodarstva.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem, koji se od 2013. godine provodi u FBiH, instrument  je koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećem gospodarstvu.

Do sada je u pilot fazi certifikacije na području Federacije certificirana Općina Sanski Most. 

"Trenutno je to jedina jedinica lokalne samouprave u Federaciji sa tzv. BFC (Business Friendly Certification) certifikatom te jedna od ukupno 10 certificiranih općina i gradova u regiji", kaže nam Ivan Jurilj, direktor Regionalne razvojne agencije Hercegovina (REDAH) , koja je i generalno tajništvo Mreže za povoljno poslovno okruženje Federacije.

Ukupno osam općina (Bosanska Krupa, Goražde, Konjic, Livno, Prozor-Rama, Tešanj, Visoko, Žepče i grad Bihać) odlučili su se uključiti u proces certifikacije.

"Navedene općine i Grad Bihać nalaze trenutno se u sredini procesa evaluacije. Već sada, prema prvim evaluacijskim izvještajima,  izvjesno je da možemo očekivati nekoliko novih jedinica lokalne samouprave u Federaciji sa BFC certifikatom do kraja 2015. godine",  ističe Jurilj.

Inače, općine i gradovi koji uđu u ovoj proces moraju ispuniti najmanje 75% od ukupnog seta od 12 kriterija i više od 80 potkriterija kako bi ispunili uvjete za dobivanje certifikata za povoljno poslovno okruženje. Cjelokupan postupak je osmišljen da bude održiv.

CERTIFIKAT DOBAR POKAZATELJ INVESTITORIMA

Sanela Dževlan iz Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA), koja je jedan od članova Mreže, govoreći o važnosti certifikata za općine kaže da on predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da određena loklana zajednica pruža visoku razinu usluga kompanijama koje žele razvijati biznis.

"Zahvaljujući ovom certifikatu općine/gradovi će biti prepoznati kako od strane postojećih gospodarstvenika koji već posluju na području navedenih općina/gradova tako i od stranih investitora kao atraktivne destinacije za nove projekte", navodi za ekapija.ba Dževlan.

Smatra da su nova ulaganja pretpostavka za nova zapošljavanja, a nova radna mjesta osnovni i najvažniji preduvjet za unapređenje životnog standarda građana. Sa područja Sarajevske makroregije u proces certifikacije uključene su općine Visoko i Goražde.

Jozo Bejić, tajnik Federalnog ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, navodi da najveći izazov za općine predstavlja suočavanje sa nedostacima koji postoje u unutarnjem ustrojstvu, procedurama i provođenju aktivnosti samih općina.

"Općine koje to prihvate mogu uz puni angažman i podršku svih općinskih službi krenuti u provođenje procesa certifikacije. Od potpisivanja ugovora do dobijanja certifikata u prosjeku treba proći minimalno godinu dana", kaže nam Bejić.

Ovo vrijedi, ističe, pod uvjetom da se u proces krene sa barem djelimično ispunjenim svim eliminacijskim kriterijima.

DOMAĆE INVESTICIJE NEKADA KLJUČNE ZA POKRETANJE EKONOMSKIH AKTIVNOSTI

Maja Kišić, v.d. direktorica REZ-a, smatra da je program certifikacije općina i gradova važan zbog unapređenja poslovne klime za investitore u lokalnim zajednicama, u kojima sve investicije  i završavaju.

Pojam "investitor", kaže, ne treba poistovjećivati samo sa stranim investicijama, naprotiv, ističe da su se domaće investicije u nekim sredinama pokazale kao ključne za pokretanje ekonomskih aktivnosti i time povećale i konkurentnost same lokalne zajednice.

BFC standard podrazumijeva unapređenje komunikacije sa domaćim i stranim investitorima i nudi instrumente koji će po principu "korak po korak" dovesti do poboljšanja u radu administracije. U području središnje BiH se ističe nekoliko lokalnih zajednica sa proaktivnom poduzetničkom klimom i pristupom investitorima, kao što su Tešanj, Žepče,  Kakanj, Visoko, navodi ona.

"Prepoznajući mogućnost za dalja poboljšanja u radu lokalne administracije, s ciljem da bude prepoznata kao efikasan i pouzdan partner privatnom sektoru, u proces certifikacije iz ove regije i ZDK ušle su upravo općine Tešanj, Žepče i Visoko", navodi ona.

''Nadamo se da će ovaj instrument za postizanje viših standarda usluga iskoristiti i druge općine, koristeći primjere dobre prakse iz šire i uže regije, kako bi povećale konkurentnost svoje lokacije i ekonomije uopće'', ističe Kišić.

Iz Udruženja za razvoj NERDA, koja je članica Mreže za povoljno poslovno okruženje FBiH, kažu da sudjeluju u realizaciji aktivnosti certifkacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem po BFC (Business Friendly Certification) metodologiji, međutim sa područja kojeg pokriva njihovo Udruženje u sklopu ove aktivnosti trenutno nema općina koje su u procesu certifikacije.

PROCES CERTIFIKACIJE PREDSTAVLJA JEDINSTVENU INICIJATIVU U REGIJI JUGOISTOČNE EUROPE

Podsjetimo, ovaj proces predstavlja jedinstvenu inicijativu u regiji jugoistočne Europe, koja utiče na kreiranje brže i efikasnije administracije, koja treba da otkloni prepreke za ubrzani razvoj gospodarstva, omogući bolje investicijske rezultate, uvođenje novih tehnologija, kreiranje novih radnih mjesta i opću modernizaciju društva. "Ovakve inicijative su važne i za stvaranje dobre reputacije regije, u vremenu kada sve zemlje u širem okruženju ulažu značajne napore ka ekonomskom razvoju", smatraju upućeni.

Program certificiranja općina sa povoljnim poslovnim okruženjem je osmislila i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Tada je uspješno realiziran pilot projekt certifikacije na području Srbije. Prije tri godine projekt je uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju općinskih usluga (GIZ ORF MMS) proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Pored Mreže Federacije BiH u Bosni i Hercegovini funkcionira i Mreža Republike Srpske za povoljno poslovno okruženje.

Mrežu za povoljno poslovno okruženje Federacije BiH čine Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, te četiri regionalne razvojne agencije REDAH iz Mostara, NERDA iz Tuzle, REZ iz Zenice i SERDA iz Sarajeva.

Njen cilj je unapređenje povoljnog poslovnog okruženja na razini lokalnih samouprava u FBiH, pribavljanja akreditacije za BFC certifikaciju i provođenje certifikacije lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem, te održavanja kvaliteta postignutih standarda u certificiranim lokalnim samoupravama.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti