Do kraja godine izvoz mlijeka iz BiH u EU?

06.05.2015. 13:33 / Izvor: Fena
Do kraja godine izvoz mlijeka iz BiH u EU?

BiH je 10. aprila dostavila odgovor FVO-a da namjerava ispuniti preostala dva uvjeta za izvoz mlijeka u zemlje EU, od kojih je jedno uspostava centralnog odgovornog tijela za kontrolu kvalitete mlijeka koje će sada biti Ured za veterinarstvo BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potvrdio je danas u Sarajevu da je BiH ispunila pretposljednji uvjet za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Evropske unije.

Kako je pojasnio Ured za hranu i veterinarstvo EU (FVO) iz Dablina odobrio je svih šest tački iz Akcijskog plana u vezi s ispunjavanjem uvjeta za izvoz mlijeka u EU te je dodao da su ispunjene i posljednje dvije tačke koje nisu bile ranije ispunjene.

BiH je 10. aprila dostavila odgovor FVO-a da namjerava ispuniti preostala dva uvjeta za izvoz mlijeka u zemlje EU, od kojih je jedno uspostava centralnog odgovornog tijela za kontrolu kvalitete mlijeka koje će sada biti Ured za veterinarstvo BiH.

Međutim, mlijeko i mliječni proizvodi neće moći biti predmet izvoza sve dok parlament BiH ne usvoji izmjene i dopune zakona o veterinarstvu te zakon o poljoprivredi i zakon o hrani na državnom nivou.

Upravo od brzine usvajanja ovih zakona, koji do sada nisu bili u parlamentarnoj proceduri jer se čekao odgovor iz Dablina da li su predložena rješenja zadovoljavajuća, te njihove implementacije na terenu zavisit će da li će mlijeko iz BiH moći biti na policama marketa u zemljama EU.

Ministar Šarović izrazio  je nadu da će svi shvatiti važnost ovog trenutka te hitnosti donošenja spornih zakona i da će ovi zakoni biti u bržoj parlamentarnoj proceduri da bi se do jeseni ispunili preostali uvjeti za izvoz mlijeka.

Dodao je da bi se nakon usvajanja zakona u vezi s izvozom mlijeka trebala ponovo pozvati FVO misija iz Dablina koja će još jednom pregledati sve ono što je implementirano.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba ponovio je danas da nakon što ovi uvjeti budu ispunjeni BiH će moći brže rješavati probleme kada je u pitanju izvoz mesa, peradi i konzumnih jaja jer će najveći dio posla uspostavljanja sistema biti riješen.

Foto: Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti