Deklarisanje piva: Uvoznici ne poštuju bh. propise

28.02.2015. 08:21 / Izvor: Oslobođenje
Deklarisanje piva: Uvoznici ne poštuju bh. propise

Ni na jednoj uvoznoj boci piva ili limenci nema oznake propisane Pravilnikom o pivu. U Agenciji za sigurnost hrane kažu da ova institucija samo predlaže propise, te ih nastoji u što većoj mjeru uskladiti sa legislativom Evropske unije.

Nijedno uvozno pivo na bh. tržištu na deklaraciji nema oznaku EXPORT ONLY, a moralo bi imati. Naime, u Pravilniku o pivu, koji je stupio na snagu u septembru 2010. godine, u dijelu koji govori o deklarisanju piva navodi se da: "Pivo koje nije proizvedeno u BiH mora biti jasno obilježeno tekstom EXPORT ONLY na etiketi s prednje strane, slovima veličine minimalno pet milimetara".

Inspekcija

Ni na jednoj uvoznoj boci piva ili limenci, koje je pregledala ekipa Oslobođenja, nema oznake propisane Pravilnikom o pivu. Malo istraživanje koje smo proveli u jednom sarajevskom marketu uključivalo je pive proizvedene u inostranstvu, a riječ je o karlovačkom pivu, laškom, tuborgu, pan pivu, holstenu, heinekenu, carlsbergu, beck'su i heinekenu amsterdam. Zašto uvoznici ne poštuju propise BiH? Odgovor vjerovatno leži u činjenici da niko i ne traži da se propisi poštuju.

U Agenciji za sigurnost hrane, koja je pripremila i Vijeću ministara BiH predložila ovaj pravilnik, navode da ova institucija samo predlaže propise, te ih nastoji u što većoj mjeru uskladiti sa legislativom Evropske unije. Naravno, podsjećaju da se što je usvojeno kao propis, mora se i poštovati, ali za kontrolu primjene propisa zadužene su inspekcije i privredni subjekti.

Bez odgovora

Kontrolu proizvoda, od sastava, zdravstvene ispravnosti do ispravnosti deklaracija, vrše entitetski inspektorati. Ukoliko inspekcijski organi utvrde da roba koja se uvozi u BiH nije usklađena sa propisima naše zemlje, roba se zadržava u carinskim terminalima koji su u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

S obzirom na to da Federalna uprava za inspekcijske poslove i Republički inspektorat RS-a imaju kancelarije u carinskim ispostavama, te da uvoznici, da bi mogli završiti carinski postupak, moraju prvo donijeti potvrdu od inspekcije, nejasno je kako onda na tržište dolazi pivo koje nema ispravnu deklaraciju.

Pojašnjenje kako dolazi do ovoga iz Federalne uprave za inspekcijske poslove nije dostavljeno, iako je zahtjev upućen u srijedu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti