Deblokiran europski put BiH: Što nam donosi SSP?

21.04.2015. 14:13 / Izvor: eKapija.ba
Deblokiran europski put BiH: Što nam donosi SSP?

Nakon pozitivnog signala sa današnjeg sastanka Vijeća EU kojim je deblokiran europski put BiH donosimo vam informacije o tome što nas očekuje u narednom razdoblju. Jedna od implikacija SSP-a je da će poduzeća iz BiH moći da sudjeluju u postupcima nabavki na tržištu EU.

Odlukom Vijeća Europske unije danas je aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU, odnosno deblokiran europski put naše zemlje. 

 Očekivanja su da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju donijeti novu kvalitetu u odnosima BiH i Europske unije i dodatno potvrditi opredjeljenje naše zemlje za ispunjenje kriterija za članstvo. Najznačajnije obveze koje već imamo u procesu poput slobodnog kretanja robe i usklađivanja zakonodavstva, BiH će morati nastaviti da provodi. 

Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica Direkcije za europske integracije BiH, za ekapija.ba kaže da stupanjem na snagu Sporazuma počinju teći i rokovi za realizaciju pojedinih novih obaveza, koje nisu bile obuhvaćene Privremenim sporazumom.

Podsjeća da Sporazum, prema članu 134. samog teksta, stupa na snagu prvog dana drugog mjeseca nakon deponiranja posljednjeg instrumenta ratifikacije. "Očekivani datum stupanja na snagu je 1. lipanj/juni ove godine", navodi ona.

Sporazum će imati političke, institucionalne i ekonomske implikacije. Donosimo vam neke od njih:

-Bosni i Hercegovini će biti potvrđen status pridružene članice i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU.

-Odnosi EU i BiH se podižu na višu razinu jer obaveze koje proističu iz političkog dijaloga i regionalne suradnje postaju dio ugovornog odnosa.

- BiH i EU će uspostaviti formalni politički dijalog u okviru Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje. Na njemu će se razmatrati važna pitanja koja se pojave u okviru ovog Sporazuma i sva ostala bilateralna i međunarodna pitanja od obostranog interesa.

- Bit će uspostavljen i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje. Struktura koja je služila za praćenje primjene Privremenog sporazuma bit će adaptirana za potrebe praćenja SSP-a.

- BiH će postepeno usklađivati svoje zakonodavstvo s propisima EU u oblasti uvjeta rada, naročito zdravlja i sigurnosti na radu, te jednakih mogućnosti.

- BiH će poduzeti neophodne mjere kako bi postepeno postigla usuglašenost s tehničkim propisima EU i europskim postupcima standardizacije, mjeriteljstva, akreditacije i ocjenjivanja usklađenosti. To će, između ostalog značiti povećanje sigurnosti proizvoda na tržištu BiH.

- Primjena odredbi Sporazuma dovodi do povećanja zaštite potrošača, zaštite osobnih podataka, tržišne konkurentnosti.

- Poduzeća iz BiH moći će da sudjeluju u postupcima nabavki na tržištu EU.

- Poduzeća iz BiH će moći da se poslovno nastanjuju (registriraju subsidijarna društva i podružnice) na teritoriji EU pod ne manje povoljnim uvjetima kao i poduzeća iz članica EU.

- BiH će od stupanja na snagu SSP-a biti u obavezi da u roku od dvije godine sklopi sporazume o regionalnoj suradnji sa državama koje takođe imaju SSP.

"Sam čin stupanja na snagu Sporazuma ne znači formalni prelazak u narednu fazu integracije. U BiH treba da uslijedi  provođenje reformi, za koje su bh. lideri potpisali izjavu o opredijeljenosti. Napredak u njenoj realizaciji doveo bi BiH u poziciju da preda zahtjev za članstvo u EU i nakon što u konačnici dobije status kandidata, formalno pređe u novu fazu integracije u EU", navodi Kavaz-Siručić.

Iz Delegacije EU u BiH danas su nakon odluke Vijeća EU pozivali BiH da ostane angažirana i zadrži postojeći pozitivan zamah u izradi inicijalnog programa reformi, u suradnji s EU-om, s naglaskom na pitanja od neposrednog interesa za građane.

''Ovaj inicijalni plan treba sadržavati relevantne reforme u oblastima ekonomije, vladavine prava i dobre uprave te se baviti pitanjima koji se tiču funkcionalnosti, uključujući i učinkovit koordinacijski mehanizam po pitanjima u vezi sa EU'', naveli su iz Delegacije. Naglasili su i važnost angažmana civilnog društva u cijelom ovom procesu.

"Da bi EU uzela u razmatranje aplikaciju za članstvo, potrebno je ostvariti značajan napredak u provedbi ovog programa reformi", istaknuli su. 

Podsjetimo, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja okvir za odnose između Europske unije i BiH. Sporazumom se postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i same zemlje. Njime se također utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi te potiče regionalna saradnja. U kontekstu pristupanja Europskoj uniji, ugovor služi kao temelj za provedbu procesa pridruživanja.

Uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije jedna od ključnih uvjeta

Bosna i Hercegovina je priznata kao potencijalni kandidat za članstvo u Europskoj uniji 2003. godine, a SSP je potpisala s EU 16. lipnja 2008. godine u Luksemburgu. Ratifikacija SSP-a je u svim zemljama članicama dovršena početkom 2011. godine, međutim, Sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme.

U prvom redu da provede presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. BiH to nije ispunila. Međutim, novim pristupom EU prema BiH, pokrenutim prošle godine, promijenjen je redoslijed prioriteta postavljenih za  BIH na putu europskih integracija. Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego su neke od njih ostavljene za kasnije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji.

Neki od prioriteta su reforme u zdravstvu, obrazovanju, socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države te jačanje administrativnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim razinama. Uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije navedeno je kao ključno na put BiH kao EU.  

Piše: Danijela Kozina 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti