Da li će sudbina Binga biti u rukama Lidla?

08.10.2014. 10:11 / Izvor: eKapija.ba
Da li će sudbina Binga biti u rukama Lidla?

Nakon preuzimanja Mercatora od strane Agrokora, u BiH je ostao opravdan strah, da će i domaći trgovački lanci biti prisvojeni od stranih.

Nakon preuzimanja Mercatora od strane Agrokora, u BiH je ostao opravdan strah, da će i domaći trgovački lanci biti prisvojeni od stranih.

Tako se u kuloarima pojavila priča da njemački trgovački div Lidl ulazi na tržište BiH sljedeće godine. "Pouzdani" izvori kažu da je već kupio domaći lanac trgovina Bingo i da preko njega planira širenje u našoj državi.

Prije toga se pojavila i priča da je Bingo kupio Interex i TUŠ markete, tako da bi to sve "palo" u ruke Lidla. eKapija.ba je pokušala da dobije odgovore od Binga, no i poslije brojnih poziva i mailova, ostali smo uskraćeni za njihovu izjavu.

Ipak, iz samog sjedišta Lidla su samo za eKapija.ba potvrdili da priče o njihovoj kupovini Binga i ulaska na bh. tržište nisu tačne.

"Moramo potvrditi da Lidl ne planira ulazak na tržište Bosne i Hercegovine. Dakle, informacije koje imate nisu istinite", kazao nam je Alexander Faull, PR Lidla.

Inače, Lidl se već približio BiH, osvajanjem susjednih tržišta. Odavno su prisutni u Hrvatskoj, ali od ove godine posluju i u Srbiji. Trenutno su u fazi kupovine zemljišta u nekoliko srbijanskih gradova i izgradnje objekata. Prošli mjesec su u Staroj Pazovi kupili zemljište za 157,948 miliona dinara, gdje će graditi glavni distributivni centar. Otvaranje prvih objekata očekuje se krajem godine.

Ipak, iako iz Lidla negiraju ulazak na bh. tržište, ne treba zaboraviti da su u Hrvatsku prvo ušli sa Kauflandom, koji je iz iste grupacije. Ostaje pitanje da li je takav scenario namijenjen i za BiH?

Inače, Lidl je međunarodni diskontni lanac supermarketa sa sjedištem u Njemačkoj, koji posluje u 25 zemalja, a ima više od 200.000 zaposlenih u oko 10.000 filijala.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti